Open jij een restaurant? Check deze tips voor goed horeca bestek!


Open jij binnenkort jouw eigen restaurant? Dan is bestek een van de belangrijkste onderdelen. Hier eten de gasten immers jouw overheerlijke gerechten mee op! Maar voor welk materiaal kies je? Hoe dek je een prachtige tafel? En hoe zorg je dat jouw bestek jarenlang mooi blijft? We helpen je graag een handje en geven in dit artikel handige tips over horeca bestek.

RVS, zilver of kunststof horeca bestek?

Laten we beginnen met de materialen horeca bestek waaruit je kunt kiezen. Een van de meest gebruikte materialen is RVS (roestvrij staal). Er zijn verschillende gradaties van RVS beschikbaar, waarvan RVS 18/10 een van de meest voorkomende is. Dit materiaal is sterk, duurzaam, makkelijk te reinigen en goed bestand tegen roest. Bovendien heeft RVS geen invloed op de smaak, geur of kleur van gerechten. Het zorgt voor een strakke en professionele uitstraling in jouw restaurant.

Een andere optie is zilver bestek, wat een elegante uitstraling geeft aan de tafel. Zilver bestek is echter vaak duurder en vereist meer onderhoud om de glans te behouden en vlekken te voorkomen. Zilver wordt daarbij snel zwart, vooral in contact met zwavelhoudend eten zoals spruitjes, eieren en asperges.

Je kunt ook voor kunststof bestek kiezen. Dit is een budgetvriendelijke optie die handig kan zijn voor bepaalde gerechten, maar mist wel de duurzaamheid en elegantie van RVS of zilver.

Populaire horeca bestek modellen 2023

Om de beste keuze te maken bij het kopen van horeca bestek, is het handig om te weten welke merken worden vertrouwd door professionals in de branche. Enkele bekende merken zijn Amefa en Sola, waarbij de modellen variëren van modern en strak tot klassiek en tijdloos. Kies bestek dat past bij de stijl en sfeer van jouw restaurant.

Wat inspiratie nodig? Dit zijn de populairste modellen van 2023:

  • Amefa: Moderno
  • Amefa: Metropole
  • Sola: Montreux
  • Sola: Bali
  • Sola: Donau

Tips: zo dek je de tafel volgens de etiquette

Een prachtig gedekte tafel is een visitekaartje voor jouw restaurant en draagt bij aan de totale dinerervaring van jouw gasten. Hier zijn enkele tips om de tafel perfect te dekken met horeca bestek:

  1. De basis: Begin met het plaatsen van het dinerbestek aan de buitenkant, met het mes rechts en de vork links. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst.
  2. Servet: Het servet leg je altijd links naast de vorken neer of in het midden van het bord. Wees creatief: vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier.
  3. Glazen: Plaats drinkglazen rechtsboven het bord, waarbij het waterglas het dichtst bij het bord staat en eventuele wijn- of cocktailglazen ernaast.
  4. Bestek voor- en nagerechten: Voeg eventueel extra bestek toe voor voorgerechten of nagerechten. Je werkt hierbij altijd van buiten naar binnen: het bestek dat eerst nodig is, ligt aan de buitenkant. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord, het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links en het vorkje naar rechts.
  5. Tafeldecoratie: Maak de tafel compleet met tafelkleden, kaarsen en bloemstukken, matchend met de stijl van jouw restaurant.

Zo verzorg je horeca bestek

Om jouw horeca bestek in topconditie te houden en de levensduur ervan te verlengen, is het belangrijk om het bestek op de juiste manier te reinigen. Spoel bestek direct na gebruik af om te voorkomen dat voedselresten opdrogen. Let daarbij extra goed op langdurig contact met zout: dit kan namelijk corrosie veroorzaken. Reinig het bestek vervolgens in de vaatwasser of met de hand, afhankelijk van de specificaties van het bestek. Gebruik vooral geen harde schuurmiddelen, deze kunnen krassen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor zachte reinigingsmiddelen die de oppervlakken niet beschadigen. Qua opbergen is het verstandig om bestek op een droge plaats te bewaren om roestvorming te voorkomen. 

Wil je nieuw horeca bestek kopen?

Oriënteer je dan eerst op de mogelijkheden en maak een wensenlijst voordat je op zoek gaat. Hierop staan zaken als vaatwasserbestendigheid, het materiaal en de kleur. Zet ook op een rijtje welke soorten bestek je nodig hebt, afgestemd op de gerechten die je gaat serveren. Denk aan een basis van eetlepels, -vorken en -messen en een uitbreiding van dessertlepels, steakmessen en visbestek. Zo ga je goed voorbereid winkelen en wordt de opening van jouw restaurant gegarandeerd een succes!https://www.trending.nl/zakelijk/open-jij-een-restaurant-check-deze-tips-voor-goed-horeca-bestek/