van Britse pubs tot miljoenen business – Nederlandse topdarters veroveren de wereld


Het WK Darts staat weer voor de deur. En een deze sport, ooit begonnen in de bescheiden setting van de Britse pubs, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een wereldwijde sport met aanzienlijke financiële beloningen. Deze evolutie is ook duidelijk zichtbaar in Nederland, waar darten niet alleen een nationaal tijdverdrijf is, maar ook een bron van nationale trots, dankzij de successen van Nederlandse darters op internationale podia.

De sport is daarmee uitgegroeid tot een echte kijkersmagneet, compleet met grote sponsoren en televisiedeals. En het is allang niet meer die oude traditionele kroegsport te noemen.

Maar wat verdienen onze topdarters eigenlijk met hun sport? En welk vermogen hebben ze inmiddels bij elkaar gegooid? Wij zochten het voor je uit.

Opkomst van een koude kampioen: Danny Noppert

Dat je niet direct de meest bekende darter hoeft te zijn om een mooi vermogen bij elkaar te kunnen gooien bewijst Danny Noppert. Echte dartliefhebbers zullen hem ongetwijfeld meteen herkennen, maar voor de meeste Nederlanders zal hij een relatief onbekende darter zijn.

Maar met rond de één miljoen euro aan prijzengeld heeft hij wel al een indrukwekkende indruk achtergelaten in de dartswereld. Nopperts pad naar succes illustreert dat doorzettingsvermogen en strategisch spel loont in de competitieve dartswereld. En daar zit blijkbaar een flinke beloning aan vast.

Jelle Klaasen: een constante factor in de dartswereld

De volgende darter is al iets langer actief binnen de dartswereld: Jelle Klaasen heeft een carrière die inmiddels al meer dan een decennium overspant.

En dat hij dit zeker niet voor niets doet zien we terug in zijn verdiende prijzengeld. In deze ruim 10 jaar darten heeft hij namelijk al zo’n €1,2 miljoen aan prijzengeld verzameld.

Vincent van der Voort: meer dan alleen darts

Vincent van der Voort, bijgenaamd de “Dutch Destroyer”, combineert zijn sportieve talent met ondernemerschap. Met ongeveer €1,6 miljoen aan prijzengeld en een succesvolle dartswinkel, laat hij zien dat een carrière in darts verder gaat dan alleen het dartbord.

Zijn ondernemersgeest en vaardigheden naast het dartspodium zijn dan ook zeker een inspiratie voor aankomende darters.

Raymond van Barneveld: comeback van een legende

Raymond ‘Barney’ van Barneveld is natuurlijk een niet te missen icoon in de dartswereld. Zijn verhaal is een boeiende mix van persoonlijke uitdagingen en professionele triomfen. En hoewel hij een aantal jaren geleden de pijlen definitief leek op te bergen, heeft hij met zijn comeback een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn toch al legendarische carrière.

Met een indrukwekkend totaal van ongeveer 4 miljoen aan prijzengeld en een opmerkelijke openhartigheid over de financiële drijfveren achter zijn comeback, laat de beroemde sporter Barney bovendien een ongefilterde kijk zien op de realiteit van sport en roem.

Michael van Gerwen: Baas boven baas

Raymond van Barneveld was binnen Nederland jarenlang de niet te kloppen man als het aankwam op prijzengeld, maar daar is de laatste jaren in hoog tempo verandering in gekomen.

Michael ‘Mighty Mike’ van Gerwen met zijn ongeëvenaarde talent, gekoppeld aan slimme zakelijke beslissingen, maakt hem tot een van de meest succesvolle sporters in de dartswereld.

Van Gerwen gooide in zijn carrière maar liefst rond de €12,8 miljoen bij elkaar. Nooit verdiende een darter meer dan 10 miljoen pond in zijn carrière – en we kunnen er gerust vanuit gaan dat hier het komende jaren nog het nodige aan zal worden toegevoegd.https://www.trending.nl/sport/nederlandse-topdarters-veroveren-de-wereld/