Marketingbedrijven die meeluisteren bij onze gesprekken?


In een tijdperk waarin technologie onze levens steeds meer doordringt, wordt de discussie over privacy steeds vaak gevoerd. Maar hoewel we steeds meer bewegen naar meer en meer privacy, ontstond er onlangs opschudding toen Cox Media Group (CMG), een wereldwijd bekend Amerikaans marketingbedrijf, beweerde dat het in staat was om gesprekken via slimme apparaten en smartphones af te luisteren.

Op basis hiervan zouden ze vervolgens gerichte advertenties te leveren. Deze claim werd gedaan onder de noemer “Active Listening” maar is dit werkelijk mogelijk? En betekent dit dat het toch echt waar blijkt te zijn dat marketingbedrijven meeluisteren tijdens onze gesprekken?

Active Listening

CMG presenteerde Active Listening als een geavanceerde technologie die gebruikmaakt van microfoons van apparaten zoals smartphones en tablets. Het bedrijf beweerde zelfs gesprekken te analyseren die voorafgaan aan aankoopbeslissingen.

Volgens CMG maakt kunstmatige intelligentie (AI) het mogelijk om te bepalen wanneer uitspraken “relevant” zijn voor adverteerders. Deze uitspraken zouden dan worden gebruikt om advertenties in te richten. Hoewel deze blogpost over Active Listening inmiddels in alle haast van de website van CMG is verwijderd, blijft er nog altijd een gearchiveerde versie beschikbaar.

CMG beweerde hier dat deze praktijk legaal is omdat gebruikers vaak in de kleine lettertjes van gebruiksvoorwaarden van apps toestemming geven voor het verzamelen van gegevens, inclusief spraakgegevens. Het bedrijf stelde ook dat het specifieke zoekwoorden voor adverteerders kon instellen op basis van de gehoorde gesprekken.

Bekijk ook:

Facebook bespioneert jouw omgeving

De gevolgen voor onze privacy

De onthulling van CMG’s Active Listening heeft de PPC (Pay-Per-Click) gemeenschap geschokt en doet vragen rijzen over de implicaties ervan. Dit roept ook bredere vragen op over privacy en de grenzen van wat acceptabel is als het gaat om het verzamelen van persoonlijke gegevens voor marketingdoeleinden.

Deze onthulling komt op een moment waarop er wereldwijd een groeiende vraag is naar verbeterde privacybescherming, zoals de uitfasering van cookies van derden. Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van hoe hun gegevens worden verzameld en gebruikt door bedrijven.

Hoe nu verder?

Een woordvoerder van CMG benadrukte dat het bedrijf geen gesprekken beluistert en geen toegang heeft tot iets anders dan geaggregeerde, geanonimiseerde en volledig gecodeerde datasets van derden die worden gebruikt voor advertenties.

Volgens hen worden advertentiegegevens op basis van spraak- en andere gegevens verzameld onder de voorwaarden van apps en geaccepteerd door hun gebruikers, waarna ze worden verkocht aan externe bedrijven.

Google, aan de andere kant, beweert al jarenlang te voorkomen dat apps audio verzamelen wanneer ze niet actief worden gebruikt, en er wordt een duidelijk pictogram weergegeven wanneer een microfoon op je smartphone, tablet of ander apparaat wordt geactiveerd.

Conclusie

Terwijl de discussie over Active Listening voortduurt, benadrukt dit toch gevoelige onderwerp het belang van bewustwording en transparantie met betrekking tot gegevensverzameling door marketingbedrijven.

Het is aan individuen om kritische vragen te blijven stellen over hun privacy en de voorwaarden waaronder ze persoonlijke gegevens delen. De toekomst van privacy en gegevensbescherming zal ongetwijfeld een van de belangrijkste punten blijven in onze technologisch gedreven wereld, en deze onthulling zal hier de komende tijd waarschijnlijk nog een schepje bovenop doen.https://www.trending.nl/tech/is-het-dan-toch-waar-marketingbedrijven-die-meeluisteren-bij-onze-gesprekken/