De historische grachten en drukke straten van Amsterdam: Bereid je auto voor op stadsverkeer


Ben je gewend aan de comfortabele straten van je woonplaats buiten de stad? Dan kom je voor een enorme verrassing te staan wanneer je door een stad als Amsterdam moet rijden. Of je nu naar de grote stad verhuist of een dagje naar een historische stad zoals Amsterdam reist, vol grachten en smalle straatjes, het is slim om je auto goed voor te bereiden. Maar hoe doe je dat?

Rijden in Amsterdam

Amsterdam is een schitterende stad en populair onder toeristen van over de hele wereld. De stad staat vooral bekend om haar grachten. Deze liggen er nog vrijwel net zo bij als in de zeventiende eeuw, toen ze werden aangelegd en Amsterdam haar gloriejaren beleefde. Dat zorgt ervoor dat rijden door de stad moeilijker is dan bijvoorbeeld in een dorp of kleinere stad. Maar de pittoreske straatjes van Amsterdam bieden bestuurders nog veel meer uitdagingen.

De milieuzone

Amsterdam is een van de vier steden in Nederland waar oudere personenauto’s die op diesel rijden niet zomaar de stad in mogen. Deze auto’s stoten veel meer schadelijke stoffen uit en worden daarom geweerd. Het gaat in de praktijk om alle dieselauto’s die gebouwd zijn na 2005.

Milieuzones zijn ingesteld om de lucht in steden schoner te maken. Om de inwoners nog beter te beschermen tegen schadelijke uitstoot, kun je extra stappen nemen.

Let bijvoorbeeld op je brandstoffilter. Dit filter moet vuil, kleine deeltjes en andere vreemde voorwerpen die samen met de brandstof in de tank terechtkomen, filteren, zodat de auto goed werkt en geen rommel uitstoot.

Volgens deze pagina over brandstoffilters merk je dat je filter niet in orde is als bijvoorbeeld je motor blokkeert, de motor lastig start of wanneer je zonder verklaring veel meer brandstof verbruikt. Op tijd het filter controleren is dus belangrijk.

Gebruik het start- en stopsysteem in de milieuzone

Amsterdam is niet alleen een stad vol smalle steegjes en grachten, maar ook een zeer drukke stad. Hoewel Rotterdam een hogere filedruk heeft dan de hoofdstad, stonden de Amsterdammers in 2022 alsnog meer dan 30 uur in de file, met name de A10 vormt hierin een knelpunt.

Als je in zo’n file staat, stoot je auto onnodig veel brandstof uit. Gelukkig worden auto’s steeds slimmer. Zo hebben fabrikanten de laatste jaren start-stopsystemen in onze auto’s gebouwd. Deze systemen zorgen ervoor dat de motor afslaat als de auto stilstaat in een file of voor een stoplicht, maar weer snel en duurzaam opstart als gas gegeven mag worden.

Dit bespaart volgens een artikel op autodoc.nl over start-stopsystemen veel brandstof, maar het steeds opnieuw opstarten van je auto heeft wel een grote belasting op de krukaslagers van je auto. Bovendien is een motor met dit systeem veel duurder dan een conventionele automotor.

Navigeer veilig door de stad

Niet alleen milieubewust rijden is belangrijk, ook veiligheid moet vooropstaan als je een stad als Amsterdam bezoekt. Hoewel afleiding altijd bestaat en afstand bewaren van andere verkeersdeelnemers ook buiten de bebouwde kom belangrijk is, zijn deze zaken extra belangrijk in de stad. Volgens de tips van goedkopeautoverzekering.nl over rijden met veel verkeer is het belangrijk om nooit de middelste banen bezet te houden. Op de ring van de A10 rond Amsterdam is het belangrijk om de rechterbaan aan te houden als je langzaam rijdt en snelheid te maken op de linkerbaan. Als je links blijft rijden met een te laag tempo zouden andere weggebruikers onnodig van baan moeten wisselen. Rechts inhalen is namelijk verboden.https://amsterdamdiary.com/nl/blog/de-historische-grachten-en-drukke-straten-van-amsterdam-bereid-je-auto-voor-op-stadsverkeer/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-historische-grachten-en-drukke-straten-van-amsterdam-bereid-je-auto-voor-op-stadsverkeer