7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen


Zwemmen is een goede sport, een top sport. Het verbrand calorieën, is niet slecht voor je gewrichten, helpt met afvallen, bouwt spieren op en zorgt voor een goed uithoudingsvermogen. Het is goed voor de bloedvaten, geeft verkoeling in de zomer en je kunt het ook veilig doen als je wat ouder bent geworden. Wil je gezond door het leven gaan dan is zwemmen ideaal om je daarbij te helpen. Nog steeds niet overtuigt? Wij hebben 7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen.

Val af met zwemmen

Zwemmen verbrand per uur 500 calorieën. Je traint er gelijk al je spieren mee, zwem je in je eigen snelheid zal het je spieren trouwens ook niet overbelasten. De kans op een blessure? Bij zwemmen in tegenstelling tot een hoop andere sporten komt een blessure bijna nooit voor. Dit met uitzondering van synchroon zwemmen. Jogging, fitness, hardlopen, fietsen ze zorgen stuk voor stuk voor meer blessures. Val dus af met zwemmen, veilig, gemakkelijk en snel.

Zwemmen is aerobics maar dan leuker

Zwemmen is een van de beste vormen van aerobics, dit omdat het de langere spieren in de handen en benen traint. Het is goed voor het hart en helpt de bloeddruk normaal te houden. Ook een groot voordeel, zwemmen is voor alle leeftijden en ook mensen met (veel) overgewicht kunnen er mee aan de slag.

Zwemmen maakt je flexibel

Water is geweldig om je flexibel te houden. Water zorgt voor flexibiliteit door middel van drijfvermogen en de druk van het water op je lichaam. Ook de temperatuur helpt mee je lekker flexibel te houden. Je kunt je gemakkelijk in water bewegen wat zorgt voor sterkere spieren in plaats van voornamelijk grotere spieren. Je krijgt er een gezond uiterlijk met spieren die in balans zijn met je lichaam en met elkaar. Je traint ze namelijk allemaal en niet slechts een bepaalde spiergroep.

Zwemmen is goed voor de longen

Zwemmen is bijzonder goed voor de longen. Omdat water dichter is dan lucht moeten je longen harder werken om genoeg zuurstof binnen te krijgen op het moment dat je aan het zwemmen bent. Het is een workout voor je longen, zwemmen maakt je longen sterker. Het helpt met de ademhaling en kan opluchting geven van astmatische symptomen. Als kinderen vanaf een jonge leeftijd met regelmaat een plons in het water nemen helpt dit het risico op astma te verkleinen.

Zwemmen is goed voor diabetes patiënten

Diabeten hebben extra baat bij meer beweging. Zwemmen zorgt voor een betere insuline sensitiviteit helpt vet te verminderen en zorgt voor goede glucose levels in het bloed. Zwemmen is voor diabeten dus de ideale sport. Daarnaast helpt zwemmen het hart gezond te houden en mensen met type 2 diabetes hebben een vergroot risico op hartziekten. Een gezond hart en gewicht is belangrijk voor iedereen maar vooral voor mensen met diabetes, spring dus eens wat vaker in het water om lekker een paar banen te trekken.

Zwemmen is goed voor de mentale gezondheid

Zwemmen is goed voor de gezondheid maar ook voor het gevoel van welzijn. Zwemmen is hierdoor goed voor de mentale gezondheid, het werkt zelfs mediterend. Zwemmen verminderd stress, het gewichtsloze van zwemmen heeft een kalmerend effect op het brein. Zwemmen is fijn, het helpt afleiding te vinden van de hedendaagse problematiek. Het is een vorm van mindfulness. Ook een voordeel, zwemmen is relatief goedkoop in vergelijking met andere sporten en je hebt er niet anders voor nodig dan een zwembroek of badpak!

Zwemmen is geweldig als je zwanger bent

Zwemmen is geweldig voor zwangere vrouwen. Niet alleen voor de moeder maar ook voor de baby. Zwemmen maakt het hart gezond, en zorgt zo voor een betere doorstroming van het bloed, meer zuurstof en dat is allemaal erg gezond voor de kleine. Zwemmen is zacht voor het lichaam, geeft vrijwel geen harde weerstand en is dus een zeer veilige sport voor zwangere vrouwen.

Het water zorgt er ook voor dat je jezelf niet over verhit. Voor de gewrichtsbanden is zwemmen ook erg goed en dit is nog wel eens een plek waar zeker zwangere vrouwen pijn kunnen hebben. Het drijfvermogen van het water zorgt er ook voor dat je minder last hebt van het extra gewicht mocht je als zwangere vrouw het water in gaan.

Tijdens de zwangerschap heeft je rug het zwaar, zwemmen verlicht op dit punt goed en sterkt je rug tegelijkertijd aan. Ook eventuele zwellingen in armen en benen kunnen enigszins tegen worden gegaan door zwemmen. Helemaal top dus mocht je een baby in je buik hebben.

Bonus: zwemmen is erg leuk!

Als bonus reden verklappen we je dat zwemmen naast gezond en goed voor vrijwel alles ook gewoon erg leuk is. Je voelt je al snel als een vis in het water, puur genieten als je het ons vraagt. Wil je het beste uit zwemmen halen zwem dan meerdere keren per week minimaal een uur. Drie tot vier uur zwemmen doet wonderen voor het lichaam en voor de geest.

Meer over gezondheid lees je hier!

Bekijk ook:https://www.trending.nl/health/waarom-vaker-zwemmen/