12 Populaire complottheorieën


In een tijdperk waarin informatie zich sneller verspreidt dan ooit tevoren, zijn complottheorieën meer dan alleen maar wilde verhalen. Ze hebben een vaste plek veroverd in onze maatschappelijke dialoog en trekken de aandacht van miljoenen mensen wereldwijd. Van bizarre overtuigingen tot intrigerende speculaties, waar niets is wat het lijkt. Lees hieronder 12 populaire complottheorieën.

1. De aarde is plat

De meeste van ons geloven wel dat de aarde de vorm van een globe heeft, maar niet iedereen is het daar mee eens. Flat earthers denken namelijk dat de aarde plat is. Zij stellen dat we op een soort platte discus leven die omringt wordt door het ijs van Antarctica. Klinkt een beetje ongeloofwaardig zou André Kuipers zeggen, maar er zijn best wat mensen die in deze complottheorie geloven. Ongeveer één procent van onze landgenoten is namelijk aanhanger van deze theorie. In Amerika zijn er zelfs nog meer flath earthers, daar gelooft ongeveer twee procent van de bevolking in een platte aarde.

12 Populaire complottheorieën 12

2. De maanlanding is in scène gezet

Op 21 juli 1969 wordt geschiedenis geschreven door de mensheid. Astronaut Neil Armstrong loopt als eerste mens over de maan en spreekt de beroemde woorden: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” Maar niet iedereen gelooft dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Complotdenkers stellen namelijk dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden, en dat de bekende beelden in het geheim werden opgenomen in de woestijn van Nevada. De VS wilden op deze manier het aanzien van hun eigen land vergroten, de Amerikaanse bevolking weer samenbrengen en de Sovjet Unie aansporen tot het verspillen van geld aan hun maanprogramma’s.

12 Populaire complottheorieën 13

3. Chemtrails

Chemtrails van vliegtuigen zien er niet heel spectaculair uit, maar deze zouden volgens sommige complottheorieën niet zo onschuldig zijn. Deze chemtrails zouden wel eens chemicaliën kunnen bevatten waarmee mensen worden vergiftigd. Het doel van deze chemtrails is alleen niet helemaal duidelijk. Op internet zijn er veel verschillende theorieën te vinden, maar het is in ieder geval niet iets positiefs. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat de chemtrails mensen vergiftigen om zo de wereldpopulatie onder controle te houden, terwijl anderen denken dat mind-control een rol speelt bij de verspreiding. Toch maar minder vliegen?

12 Populaire complottheorieën 14

4. Global warming is nep – of komt niet door mensen

De aarde wordt steeds warmer. Elk jaar worden er nieuwe hitterecords verbroken, maar nog steeds gelooft niet iedereen in global warming. Er zijn daarnaast ook steeds meer mensen die geloven dat global warming weliswaar bestaat, maar dat de mens daarbij geen rol speelt. Deze theorieën worden steeds populairder door bekende politici. Zo twitterde president Donald Trump eens dat klimaatverandering een hoax is, bedoeld om de Amerikaanse economie om zeep te brengen. In Nederland kennen we ook klimaatsceptici in de politiek, met Thierry Baudet en Geert Wilders als bekende critici.

12 Populaire complottheorieën 15

5. 9/11 was een inside job

11 September is een dag die Amerikanen nooit meer zullen vergeten. Op die dag in 2001 vlogen twee vliegtuigen het World Trade Center binnen en kwamen duizenden Amerikanen om het leven. Het was een terroristische aanslag uitgevoerd door moslimextremisten, maar niet iedereen gelooft dat. Er zijn complottheorieën die stellen dat 9/11 een inside job was en dat de Amerikaanse overheid dus zelf achter de aanslag zat. Hiermee kon de overheid het volgende rechtvaardigen:

  • Meer oorlogen (in de toekomst)
  • Hoger militair budget
  • Meer inperking van vrijheden van eigen bevolking (zoals privacy)

Zouden ze daar echt toe in staat zijn geweest? Dat is wel moeilijk te geloven.

12 Populaire complottheorieën 16

6. Mark Zuckerenberg is een hagedis (die vermomd is als mens)

De meeste complottheorieën zijn best serieus van aard, maar sommige zijn ook iets minder serieus te noemen. Zo vragen sommige mensen zich af of Facebook CEO Mark Zuckerberg een vermomde hagedis is. Hij zou deel uitmaken van een complot waarin hagedissen stiekem over onze wereld heersen. Klinkt een beetje als het plot van de serie V? Mark Zuckerberg stelde tijdens een Facebook-live sessie zijn fans echter gerust; hij claimde geen hagedis te zijn. Maar zou een vermomde hagedis de waarheid vertellen, lastig…

7. Bermudadriehoek

De Bermudadriehoek zou een plaats zijn waar alles en iedereen verdwijnt. Mensen, schepen, vliegtuigen, niets is er veilig. Ga je de Bermudadriehoek in dan zien we je misschien nooit meer terug. Overeenstemming over waarom er zoveel verdwijningen plaatsvinden op die locatie is er echter niet. Er gaan heel veel gekke verklaringen rond over de Bermudadriehoek, waarbij onder meer een geheimzinnige overheid, Atlantis, of aliens een hoofdrol spelen. Ook wetenschappers hebben de Bermudadriehoek onderzocht, maar ook zij kwamen niet tot een eenduidige conclusie.

12 Populaire complottheorieën 17

8. De Bilderberggroep heerst over de wereld

Sommige mensen geloven dat een geheime elitegroep de baas is over de wereld. Deze elite – genaamd de Bilderberggroep, zou sinds de vorige eeuw over de wereld heersen. Belangrijke mensen uit de wereld komen eens in de zoveel tijd achter gesloten deuren bijeen om te vergaderen over de stand van de wereld. De inhoud van deze bijeenkomsten is geheim, waardoor veel mensen vermoeden dat er wel eens duistere dingen worden besproken. Wordt er hier in het geheim het lot van de wereld bepaald? Het klinkt in ieder geval wel mysterieus.

12 Populaire complottheorieën 18

9. Area 51

Van de Amerikaanse staat Nevada heeft waarschijnlijk niet iedereen gehoord, maar Area 51 zal menigeen wel kennen. Area 51 is officieel een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht, maar is dat wel echt zo? Veel complottheorieën stellen dat de Amerikanen in Area 51 onderzoek doen naar ufo’s en aliens. Ligt hier dan het bewijs voor buitenaards leven? Niemand die het weet, want kom je te dichtbij, dan word je opgepakt. Daar kwamen twee Nederlandse YouTubers eerder ook achter, toen ze Area 51 wilden betreden.

12 Populaire complottheorieën 19

10. Jezus heeft afstammelingen

Jezus heeft een kind – of kinderen – gekregen met Maria Magdalena, en zijn afstammelingen zouden vandaag de dag nog op aarde rond lopen. Deze theorie gaat al jaren rond, maar werd pas echt populair toen het boek – en de film – De Da Vinci Code van Dan Brown uitkwam. Het verhaal is natuurlijk een mooi werkje fictie, maar sommige mensen stellen dat het verhaal dichterbij de werkelijkheid ligt dan de meeste van ons vermoeden. Maar ja, probeer dat maar eens te bewijzen.

12 Populaire complottheorieën 20

11. J.K. Rowling bestaat niet

Een alleenstaande moeder die Harry Potter verzon in de trein, in haar eentje. Dat is voor sommige mensen zo een bizar feit, dat ze denken dat J.K. Rowling niet bestaat. Een vrouw die in korte tijd veel succes heeft en zelfs volgens fantasievolle mensen meer geld heeft dan the Queen of England, kan gewoon niet bestaan voor de complotdenkers. Er zou een heus team achter moeten zitten van wetenschappers, schrijvers en reclamemensen.

12 Populaire complottheorieën 21

12. Finland bestaat niet

Vanaf 2015 gaat er een verhaal rond dat Finland verzonnen is. Op de plek waar Finland zou moeten liggen zou enkel water te vinden zijn. Het fictieve land zou ontstaan zijn om visgronden voor Japan vrij te maken. Het moet een samenzwering tussen Rusland en Japan zijn. Rusland zou een deel van de winst van de visserij ontvangen. De Finnen zelf, die volgens de theorie een Japans dialect spreken, zouden zelfs zelf niet weten dat Finland niet bestaat en in andere landen eromheen wonen. Hoewel degene die dit complot in de openbaarheid bracht inmiddels zelf Finland heeft erkend, zijn er nog altijd aanhangers van deze theorie.

12 Populaire complottheorieën 22

Terwijl complottheorieën blijven opduiken en verdwijnen, is één ding duidelijk: ze zullen altijd een rol spelen in onze samenleving. Of je nu overtuigd bent van hun waarheidsgehalte of ze met een korreltje zout neemt, ze blijven intrigeren en discussies aanwakkeren. Blijf alert, blijf nieuwsgierig en onthoud dat de waarheid vaak complexer is dan we denken. Wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: complottheorieën zullen altijd deel uitmaken van ons collectieve bewustzijn.https://www.trending.nl/bizar/populaire-complottheorieen/