Hoeveel wachtgeld krijgen politici zoals Rutte?


Een baan in de politiek biedt in ons land veel minder zekerheid dan vroeger. Door het versplinterde politieke landschap is het een uitzondering als een kabinet de maximale periode van vier jaar haalt. Lukt dat niet dan moeten ministers, staatssecretarissen en leden van de Tweede Kamer zich bezinnen op de toekomst. Ligt die binnen de politiek of daarbuiten. Om de heren en dames de tijd te geven om een eventuele nieuwe baan te vinden bestaat de wachtgeldregeling voor politici.

Hoe zit de wachtgeldregeling in elkaar?

Een verschil met een uitkering voor niet-politici is dat het niet uit maakt of iemand die in aanmerking komt voor de regeling zelf opstapt of daartoe wordt gedwongen. In beide gevallen is het wachtgeld hetzelfde en behoudt de persoon in kwestie onafhankelijkheid. De maximale duur van het wachtgeld is 3 jaar en 2 maanden en deze is afhankelijk van de lengte van de politieke carrière. De minimale periode is 2 jaar. Een uitzondering is de periode van 6 maanden die geldt als het vertrek uit functie binnen 3 maanden plaats vindt. Leden van de eerste kamer hebben geen recht op de uitkering, omdat het lidmaatschap van dat orgaan geen fulltime baan is. Op 65-jarige leeftijd wordt eventueel wachtgeld beëindigd.

Bekijk ook:

Het Einde van een Tijdperk: Mark Rutte treedt af

Hoeveel wachtgeld krijgen politici?

Het wachtgeld bedraagt het eerste jaar 80% van het inkomen dat als politicus werd genoten. Daarna is het 70% tot einde van de uitkering. De basis waarover de uitkering wordt berekend, is niet gemaximeerd. Voor Mark Rutte en andere ministers van zijn kabinet wordt het wachtgeld dus bepaald op basis van de huidige vergoeding, die ongeveer € 186.000 per jaar bedraagt. Eventuele andere inkomsten worden gekort op het wachtgeld. Mocht Rutte een fulltime baan accepteren in het onderwijs dan zal hij de maximale periode van 3 jaar en 2 maanden een aanvulling krijgen op basis van het wachtgeld.

Bekijk ook:

Mark Rutte stapt uit de politiek: dit gaat hij doen na het premierschap

Versobering van het wachtgeld voor politici

De wachtgeldregeling voor politici is de afgelopen decennia al meerdere malen versoberd. Her demissionair kabinet Rutte IV is het eerste dat te maken krijgt met de hierboven genoemde uitkering. Er is regelmatig kritiek geweest op de regeling omdat politici weinig zorgen hoefden te hebben over een toekomstige carrière. Het wachtgeld was immers ook zeer aantrekkelijk.

Aan de andere kant wordt betoogd dat als de voorwaarden voor een politieke baan niet vergelijkbaar zijn met een hoge functie in het bedrijfsleven er maar weinig goede kandidaten zich zullen melden voor een bestuursfunctie. Het is immers zeker dat een dergelijke baan hard werken inhoudt en er een dikke huid nodig is om te overleven.

Hoe lang krijgen politici wachtgeld?

In de praktijk blijkt ook dat de meeste politici na hun vertrek enige tijd nodig hebben om een nieuwe functie te vinden en daarom gebruik maken van de wachtgeld regeling. Uit privacyoverwegingen worden geen namen genoemd, maar is bekend dat een lid van de Tweede Kamer onder het oude en meer soepele stelsel gedurende 10 jaar wachtgeld claimde. In totaal werd het recordbedrag van € 800.000 uitbetaald. Overigens bestaat er in de huidige wachtgeldregeling een sollicitatieplicht. Vroeger was die er niet. Bovendien is er vandaag de dag dus een maximumperiode van 3 jaar en 2 maanden voor het ontvangen van wachtgeld.

Bekijk ook:

Kaag vertrekt. Hoe gevaarlijk is de Nederlandse politiek eigenlijk?

https://www.trending.nl/geld/hoeveel-wachtgeld-krijgen-politici/