Wat zijn pellets?


Als u op zoek bent naar een alternatieve brandstof voor uw kachel, dan heeft u misschien al gehoord van pellets. Pellets zijn kleine staafjes gemaakt van samengeperst houtafval. Ze worden steeds populairder als brandstof voor kachels en boilers. Maar wat zijn pellets precies en wat zijn de voordelen van het gebruik ervan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine staafjes gemaakt van samengeperst houtafval. Het houtafval wordt vermalen tot zaagsel en vervolgens samengeperst onder hoge druk en temperatuur. Hierdoor ontstaat een dichte staaf die brandt als een soort mini-houten blok.

Waar worden pellets voor gebruikt?

Pellets worden voornamelijk gebruikt als brandstof voor kachels en boilers. Ze zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Pelletkachels en -boilers zijn ontworpen om te werken op pellets en zijn zeer efficiënt in het verbranden van deze brandstof.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van pellets?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van pellets als brandstof. Hieronder vindt u de belangrijkste voordelen:

 • Duurzaam: Pellets zijn gemaakt van houtafval en zijn daarom een duurzame brandstof. Het gebruik van pellets vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een duurzamere toekomst.
 • Efficiënt: Pelletkachels en -boilers zijn zeer efficiënt in het verbranden van pellets. Dit betekent dat er weinig warmte verloren gaat en dat er minder pellets nodig zijn om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren als bij andere brandstoffen.
 • Milieuvriendelijk: Pellets produceren minder CO2 dan andere brandstoffen zoals olie en gas. Daarnaast stoten ze minder fijnstof uit dan traditionele houtkachels.
 • Kostenbesparend: Omdat pellets efficiënter worden verbrand dan andere brandstoffen, heeft u minder pellets nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Dit kan op de lange termijn kosten besparen.
 • Gemakkelijk in gebruik: Pellets zijn gemakkelijk op te slaan en te transporteren. Ze nemen minder ruimte in dan bijvoorbeeld houtblokken en er is minder risico op splinters en vuil.

Waar koop je pellets?

Pellets zijn verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten, tuincentra en gespecialiseerde leveranciers. Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van de pellets. Goede pellets zijn gemaakt van schoon, droog houtafval en hebben een hoog energierendement. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Toppellets Europa.

Hoe gebruik je pellets?

Pellets zijn gemakkelijk in gebruik. U vult de pelletkachel of -boiler met de gewenste hoeveelheid pellets en steekt deze aan. De kachel of boiler zorgt vervolgens zelf voor een constante toevoer van pellets en regelt de verbranding. Het is belangrijk om de kachel of boiler regelmatig schoon te maken om optimaal te kunnen blijven functioneren.

Zijn er nadelen aan het gebruik van pellets?

Hoewel pellets veel voordelen hebben als duurzame en efficiënte brandstof, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik ervan. Zo kan de aanschaf van een pelletkachel of -boiler duurder zijn dan die van een traditionele houtkachel. Daarnaast zijn pellets niet overal verkrijgbaar en kan de prijs fluctueren. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de opslag van de pellets, aangezien deze droog en op een geschikte plaats moeten worden bewaard.

Hoe kies je de juiste pelletkachel of -boiler?

Als u overweegt om over te stappen op pellets als brandstof, is het belangrijk om de juiste pelletkachel of -boiler te kiezen. Hierbij zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 • Vermogen: Kies een pelletkachel of -boiler met voldoende vermogen om uw ruimte of woning te verwarmen.
 • Efficiëntie: Let op het energierendement van de kachel of boiler. Een hoger rendement betekent dat er minder pellets nodig zijn om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.
 • Certificering: Kies een pelletkachel of -boiler met de juiste certificering. Zo zijn er verschillende Europese certificaten die aangeven dat een kachel of boiler voldoet aan bepaalde veiligheids- en milieunormen.
 • Onderhoud: Let op het onderhoudsgemak van de kachel of boiler. Kies bijvoorbeeld voor een model met een gemakkelijk schoon te maken aslade.
 • Design: Pelletkachels en -boilers zijn er in verschillende designs en kleuren. Kies een model dat past bij uw interieur.

Veiligheid bij het gebruik van pellets

Net als bij het gebruik van andere brandstoffen is het belangrijk om veilig om te gaan met pellets. Hierbij enkele tips:

 • Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte waarin de pelletkachel of -boiler staat.
 • Gebruik alleen pellets die geschikt zijn voor uw kachel of boiler.
 • Laat de kachel of boiler regelmatig controleren en onderhouden door een vakman.
 • Zorg voor een geschikte opslagplaats voor de pellets, uit de buurt van brandbare materialen.
 • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de kachel of boiler tijdens gebruik.

Conclusie

Kortom, pellets zijn een duurzame, efficiënte en milieuvriendelijke brandstof voor verwarmingsdoeleinden. Ze zijn gemaakt van natuurlijke hout afvalproducten en hebben een hoog calorisch vermogen. Dit betekent dat ze meer warmte produceren dan andere brandstoffen zoals gas, olie en houtblokken. Bovendien zijn pellets gemakkelijk op te slaan en te transporteren, waardoor ze een populaire keuze zijn geworden voor huiseigenaren en bedrijven.

Als u overweegt om over te schakelen op pellets, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kachel geschikt is voor het branden van pellets. U moet ook rekening houden met de kosten van de pelletkachel en de pellets zelf, evenals de beschikbaarheid van pellets in uw regio. Hoewel de initiële kosten van een pelletkachel hoger kunnen zijn dan die van een traditionele kachel, kunnen de besparingen op lange termijn op uw energierekening opwegen tegen de investering. Voor meer informatie kijk bijvoorbeeld op Toppellets – Wat zijn pellets.https://sgkc.nl/living/wat-zijn-pellets/