Wat is een overlijdensrisicoverzekering?


Ieder mens heeft als gegeven dat ze ooit zullen sterven. Dat is geen vrolijke gedachte en niet iets waar we bij leven vaak bij stil willen staan. Toch is het niet geheel onbelangrijk om je hierop voor te bereiden. Althans, je nabestaanden. Je wil immers dat zij een zo goed mogelijk leven kunnen leiden zonder jou. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jij als kostwinner eerder sterft dan je partner? Wie betaalt dan de hypotheek? Of de huur? 

Veel mensen realiseren zich niet dat de meesten er financieel op achteruitgaan na het overlijden van hun partner. Dit kan soms zelf zeer grote financiële gevolgen hebben. Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om extra rust te geven. Hiermee voorkom je financiële zorgen voor je nabestaanden. Maar wat is dit precies? 

Voor wie is een overlijdensrisicoverzekering bedoeld? 

Voor wie is een overlijdensrisicoverzekering bedoeld?

Of een ORV een geschikte keuze is, hangt van veel verschillende factoren af. Allereerst hoe het gezin eruitziet. Als jij als enige de kostwinner in huis bent, dan is de kans groot dat het gehele gezin erop achteruitgaat zodra je overlijdt. Zeker wanneer dit eerder is dan verwacht. Dit is natuurlijk anders als jullie allebei een goede baan hebben of als er op een andere manier financiële reserves zijn opgebouwd. In dat geval is een overlijdensrisicoverzekering niet altijd noodzakelijk.

Bedenk goed hoe jouw situatie er momenteel uitziet. En vraag jezelf af wat er zou gebeuren als jij volgend jaar overlijdt. Hoe gaat het dan financieel? Kunnen alle vaste lasten dan nog wel betaald worden? Dit zijn geen leuke dingen om over na te denken, maar het is wel nodig om zorgen in de toekomst te voorkomen. 

Redenen om een ORV af te sluiten 

Maar waarom zou je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je nog jong en gezond bent? Welke redenen kunnen er zijn om je nu al in te dekken tegen mogelijk overlijden. Laten we op de allereerste plaats voorop stellen dat je nooit weet hoe het leven loopt. Dood gaan we allemaal. Het is dan ook niet gek om hierover na te denken. Hier kun je verschillende redenen voor hebben: 

  • Om te kunnen sparen voor de studie van je kinderen. Veel ouders proberen een leuk studiebedrag bij elkaar te sparen, zodat hun kinderen zonder al te grote studieschuld een opleiding kunnen volgen. Wanneer jij komt te overlijden, zal dit invloed hebben op de hoogte van dit spaarpotje. Zodra de verzekeraar uitkeert, kan dit geld echter gebruikt worden om alsnog (grotendeels) de studie te bekostigen. Een geruststellende gedachte.

  • Om meer financiële zekerheid aan je partner en kinderen te geven. Zeker als je de enige kostwinner in het gezin bent. Dan wil je niet dat zij straks de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je dit risico vermijden.

  • Om de hypotheek af te lossen. Tot enkele jaren geleden was het zelfs verplicht om een ORV af te sluiten bij het afsluiten van een hypotheek. Dat is niet meer het geval. Toch is het wel goed om te doen. Met een ORV zorg je ervoor dat de hypotheek, afhankelijk van het bedrag dat je verzekerd, afgelost kan worden of in elk geval voor een groot deel afgelost kan worden zodra jij overlijdt. Zo kan je gezin hier zonder problemen blijven wonen. 

Het bericht Wat is een overlijdensrisicoverzekering? verscheen eerst op Trending.nl.https://www.trending.nl/lifestyle/wat-is-een-overlijdensrisicoverzekering/