Voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen


Ben je aan het overwegen om te starten als zelfstandige ondernemer? Heb je hier nog twijfel over? Lees dan snel verder. In dit artikel zijn de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen voor je op een rijtje gezet.

Mate van zekerheid

Een groot nadeel van zelfstandig ondernemen is dat je minder zekerheid hebt. Dit is ook een van de veelvoorkomende redenen dat mensen toch liever in loondienst blijven. Je bent dan namelijk zeker van een vast inkomen en je hoeft je geen zorgen te maken dat je bepaalde periodes misschien minder geld verdient. Toch is de zekerheid van in loondienst werken vaak een schijnveiligheid. Tegenwoordig kun je alsnog makkelijk worden ontslagen. Ook is er prijs die je betaalt voor de zekerheid, namelijk je vrijheid.

Mate van verantwoordelijkheid

Een groot voordeel van werken in loondienst is dat je een stuk minder verantwoordelijkheid hebt. Zelfs als je hoog op de carrièreladder bent geklommen, heb je minder verantwoordelijkheid dan als je een eigen bedrijf hebt. Toch is meer verantwoordelijk hebben juist een reden dat sommige mensen een eigen bedrijf beginnen. Meer verantwoordelijkheid geeft namelijk ook meer vrijheid. Veel mensen die zelfstandig ondernemen hebben behoefte aan deze vrijheid. Ze willen zelf keuzes kunnen maken en zich niet houden aan de regels die een ander voor hen maakt. Bovendien kan je als zelfstandige ondernemer ook veel zaken uitbesteden, waardoor je iets minder verantwoordelijkheid hebt. Je bent alsnog eindverantwoordelijke, maar houdt hierdoor meer tijd over.

Kosten van zelfstandig ondernemen

Als je een eigen bedrijf hebt, moet je rekening houden met diverse extra kosten. Als je in loondienst werkt krijg je je geld elke maand op je rekening gestort en hoef je zelf niet zoveel meer te doen. Het enige wat je hoeft te doen is je belastingaangifte en eventueel het declareren van je reiskosten. Ga je zelfstandig ondernemen? Zorg dan dat je goed de extra kosten voor administratie berekend in je uurtarief. Houd ook rekening met andere kosten, zoals de kosten voor het bouwen en onderhouden van een website, verzekeringen, de huur of hypotheek van een kantoor en de aanschaf van materialen. Je kunt flink besparen door goed uit te zoeken waar je je producten, diensten en materialen inkoopt. Via Cloud86 kun je bijvoorbeeld voordelig webhosting regelen.

Hoogte van inkomsten

Een groot voordeel van werken als ondernemer is dat je vaak makkelijker meer geld kunt verdienen. Als je succesvol onderneemt, kun je namelijk flink wat inkomsten genereren. Vooral in het begin heb je recht op veel aftrekposten, waardoor je meer geld kunt overhouden. Wel ben je minder zeker van een bepaald inkomen, waardoor het inkomen per maand kan variëren.

Twijfel je erg? Ga dan in gesprek met andere ondernemers. Zo kan je ontdekken of het iets voor je is. Je kunt ook eventueel eerst starten met deeltijd ondernemen naast een deeltijdbaan.https://www.trending.nl/zakelijk/voor-en-nadelen-van-zelfstandig-ondernemen/