voor elk feestje een pil


Het kabinet heeft onlangs bekendgemaakt dat de accijnzen op sigaretten flink worden verhoogd, hetzelfde geldt voor alcohol. Het doel? Een gezondere samenleving. De heren en dames in de Tweede Kamer buigen zich ook al enige tijd over de legalisering van XTC. Waarom? Omdat volgens hen milieuvervuiling en criminaliteit dan beter in de hand te houden zijn. Wil de overheid letterlijk meesnoepen van dit populaire pilletje? Belasting betalen over XTC? Wij namen dit onderwerp even onder onze pupillen.

Jaaromzet XTC-handel vergelijkbaar met Albert Heijn

De partydrug XTC wordt in alle lagen van de bevolking gebruikt en is een ondergrondse miljardenbusiness. Uit een onderzoek van de politieacademie, onder leiding van hoogleraar Pieter Tops, kan de jaaromzet van de handel in XTC (of de werkzame stof MDMA) worden vergeleken met de jaaromzet van bedrijven zoals Albert Heijn en Unilever. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er zo’n 18,9 miljard euro per jaar in deze handel wordt omgezet.

Het meeste van deze geproduceerde drugs is bestemd voor de export. Er gaan dus ladingen vol met pillen naar het buitenland, waar miljoenen mensen los gaan tijdens feestjes op de geestverruimende effecten van MDMA. Deze pillen hebben talloze vormen, maten en kleuren. In veel gevallen kunnen dealers aan de producenten om een eigen stempel vragen, waarna er roze smurfjes, blauwe mitsubishi’s of gele pillen met een Superman-logo op de markt komen.

Het gebruik van XTC is niet zonder gevaar. De werkzame stof MDMA is vaak zuiver, maar de pil wordt vaak ‘opgevuld’ met andere middelen, zoals speed, paracetamol, of andere stoffen die een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn. Er zijn in het verleden doden gevallen door het gebruik van deze drug, maar dat houdt niemand tegen om er nog meer te drukken en te verhandelen. Het zal de gebruiker ook zijn of haar reet roesten, ze blijven ze toch wel kopen. Maar waarom bemoeit de overheid zich hiermee?

legalisering xtc nederland

Legalisering XTC door de overheid

De overheid laat graag weten dat besluiten worden genomen die ‘in ons belang zijn’. BTW-verhoging op sigaretten en alcohol voor een gezonde samenleving, al is het wel vreemd dat de BTW op groente en fruit dan weer niet kan worden verlaagd. In een artikel van Nu.nl uit 9 april 2022 staat te lezen dat de landelijke politiek zich heeft gebogen over het vraagstuk ‘legaliseren van XTC in de samenleving’. De gedachte hierachter is het terugdringen van criminaliteit en milieuvervuiling.

Het Trimbos Instituut heeft daarop laten weten dat er kanttekeningen moeten worden geplaatst bij het legaliseren van harddrugs. Het is nu eenmaal slecht voor de gezondheid. Is het nou juist niet de overheid die het braafste en meest nuchtere jongetje van de klas wil spelen als het gaat om middelen die de gezondheid op een negatieve manier kunnen beïnvloeden?

Waarom wordt alcohol en tabak ook niet verboden? Het is minstens net zo slecht voor de gezondheid als harddrugs. Het antwoord is simpel: het levert geld op. De smoes dat ze naar ‘een rookvrije generatie’ willen is een rookgordijn dat wordt opgeworpen om de accijnzen te kunnen verhogen. De overheid verdient miljarden per jaar aan tabak en alcohol. Het legaliseren van XTC zou zomaar een nieuwe bron van inkomsten voor de schatkist kunnen zijn.

legalisering xtc nederland

De overheid als verkapte drugsdealer

Het legaliseren van XTC heeft niets te maken met het veiliger en schoner maken van Nederland. Criminaliteit zal welig blijven tieren, want 80% van de XTC dat in ons land wordt gemaakt gaat de grens over. Als de drug in Nederland wordt gelegaliseerd dan verandert er niets. De overheid kan het niet exporteren ivm de wetten en regelgeving in andere landen, dus die taak blijft mooi in handen van keiharde criminelen. De schatkist is vooral geïnteresseerd in de miljarden die in de drugshandel worden omgezet.

Als een drugsdealer jarenlang XTC verhandelt en vervolgens wordt gepakt, dan krijgt diegene een celstraf voor drugshandel, maar ook een zogenoemde ‘ondernemersvordering’ van justitie. Dat wil zeggen dat de dealer een bedrag aan de overheid moet betalen dat is gebaseerd op de winsten die de dealer heeft gemaakt met zijn handel. Dus wie is hier de drugsdealer? Het legaliseren van XTC is nog steeds onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Of het daadwerkelijk gaat lukken is een ander verhaal.https://www.trending.nl/nieuws/legalisering-xtc-nederland/