Tips voor het kiezen, plaatsen en onderhouden van kozijnen – Wonen Trends


Bij het selecteren, installeren en onderhouden van kozijnen zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden. Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je kozijnen in optimale conditie blijven.

Selectie

Een goede voorbereiding is essentieel. Bij het kiezen van kozijnen kun je al rekening houden met het minimaliseren van onderhoud. Kunststof kozijnen zijn bijvoorbeeld onderhoudsvriendelijk. Als je echter houten kozijnen verkiest, let dan op de kleur van de verf. Donkere kleuren hebben meer kans op verwering omdat ze warmte absorberen. Dit kan leiden tot krimpen en zwelling van het hout, resulterend in barstjes in de verflaag. Dit vereist dan weer meer onderhoud, zoals frequente schilderbeurten.

 

Installatie

De juiste plaatsing van kozijnen kan ook een grote invloed hebben op het onderhoud ervan. De onderkant van het kozijn moet bijvoorbeeld voldoende boven de bestrating uitsteken. Als de onderdorpel (de onderste rand van het kozijn) te dicht bij de grond ligt, kan deze langdurig nat worden door gras, aarde of opspattend regenwater. Dit kan op zijn beurt de verflaag aantasten en uiteindelijk zelfs het hout beschadigen. Het is het beste om kozijnen op maat te laten maken of zelf op maat te maken, zodat er een afstand van minimaal tien centimeter vanaf de grond wordt gehouden.

 

Onderhoud

Regelmatig schoonmaken van je kozijnen is belangrijk. Reinig ze ongeveer één tot twee keer per jaar, of vaker als er veel vuil op zit. Stofdeeltjes en vuil kunnen zich ophopen op het oppervlak en de beschermende werking van de toplaag aantasten. Bij het schoonmaken zijn sterke schoonmaakmiddelen niet nodig; een vochtig doekje kan al voldoende zijn. Hiermee vermijd je ook schadelijke chemicaliën die het kozijn kunnen beschadigen. Vergeet ook niet om regelmatig de ventilatieopeningen af te stoffen. Als je tijdens het schoonmaken beschadigingen opmerkt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te herstellen. Krassen kunnen bijvoorbeeld vocht toelaten en het kozijn verzwakken. Naast zelfcontrole is het raadzaam om de kozijnen periodiek te laten controleren door een onderhoudsspecialist. Dit is namelijk veel kosten efficiënter en duurzamer dan wachten tot het te laat is. Je kunt gemakkelijk kozijnen bestellen online mocht onderhoud te laat zijn. 

 https://vintagewonen.nl/wonen/tips-voor-het-kiezen-plaatsen-en-onderhouden-van-kozijnen/