Nederlanders consumeren jaarlijks gemiddeld 75 kilo vlees


In een tijd waar duurzaamheid en gezondheid centraal staan, zien we een opvallende trend in Nederland: de vleesconsumptie daalt. Wat zegt dit over onze eetgewoonten en de invloed van bredere maatschappelijke veranderingen?

Huidige stand van zaken

In 2022 consumeerde de gemiddelde Nederlander 75,0 kg vlees en vleeswaren, berekend op basis van karkasgewicht. Dit is een daling van ruim een kilo vergeleken met 2021 en is het laagste sinds 2005. De vleesconsumptie wereldwijd varieert aanzienlijk, met enkele opvallende extremen. In 2020 consumeerden de Verenigde Staten en Australië het meeste vlees, met meer dan 120 kg per persoon. Andere landen met een hoge vleesconsumptie, meer dan 100 kg per persoon per jaar, omvatten Mongolië, Argentinië, Spanje en Servië. Deze hoge consumptie wordt beïnvloed door economische welvaart en de culturele status van vlees in de lokale keuken.

Populaire vleessoorten

De grootste vleesfavoriet blijft varkensvlees, met een gemiddelde van zo’n 16 kilo per persoon per jaar. Dit wordt gevolgd door rundvlees met ongeveer 6 kilo. Andere soorten zoals kalfsvlees en schaap, geit, paard, zitten beide rond de 0,7 kilo per persoon per jaar​​. Sinds 2019 is er een dalende trend in vleesconsumptie merkbaar, met een verschil van bijna 3 kg vergeleken met de 77,8 kg in 2019. De daling is vooral te zien bij rund- en pluimveevlees, terwijl het verbruik van varkensvlees stabiel blijft​.

De rol van inflate

Het afgelopen jaar was er een duidelijke impact op de verkoop van vleessoorten door de inflatie. Rund- en pluimveevlees, die het sterkst aan inflatie onderhevig waren, zagen een significante daling in verkoop, terwijl de verkoop van varkensvlees minder sterk beïnvloed werd door inflatie.

Biologisch producten

Het marktaandeel van biologisch vlees in Nederland is relatief klein, ongeveer 4 procent. Twee derde van de kopers van biologisch varkensvlees zou vaker biologisch vlees kopen als het goedkoper was. De perceptie dat biologisch vlees duur is, blijft een belangrijke hindernis voor de groei van de markt.

De bestedingen aan biologisch voedsel, inclusief vlees, zijn in 2022 met 11% gestegen ten opzichte van 2021. Deze stijging komt na een periode van fluctuaties als gevolg van COVID-19. Eerdere jaren toonden een consistente groei in de bestedingen aan biologische producten, met jaarlijkse stijgingen van soms tot 20% tussen 2010 en 2015 en daarna een gestage groei van 5% tot 8% per jaar tot 2019​.

Invloed van maatschappelijke bewustwording

De afname in vleesconsumptie kan deels worden toegeschreven aan een groeiend maatschappelijk bewustzijn over de impact van vleesproductie op het milieu. Steeds meer Nederlanders kiezen bewust voor minder vlees of alternatieven zoals plantaardige eiwitten, mede door zorgen over klimaatverandering en dierenwelzijn.

Onderzoek toont aan dat jongere generaties, zoals millennials en Gen Z, vaak voorlopers zijn in deze trend. Ze tonen meer interesse in vegetarisme, veganisme en flexitarisme, wat de algemene daling in vleesconsumptie ondersteunt.

De voedingsindustrie speelt een cruciale rol in deze trend. Met een toenemend aanbod aan smakelijke en toegankelijke vleesvervangers in supermarkten en restaurants, wordt het voor consumenten makkelijker om te kiezen voor een dieet met minder of geen vlees.https://www.trending.nl/eten-drinken/nederlanders-consumeren-jaarlijks-gemiddeld-75-kilo-vlees/