Hoe je de kwaliteit van een cryptomunt kunt beoordelen voordat je die koopt


Cryptocurrency is een interessant onderwerp. De cryptomarkt kan een goudmijn zijn voor beleggers die weten hoe ze op een verstandige manier het meeste uit deze nieuwe technologie kunnen halen.

Heel veel gevestigde beleggers investeren in crypto’s, maar ook beginners zonder ervaring hebben de laatste jaren veel interesse getoond. Vandaag de dag  bestaan er duizenden verschillende munten, en het is als beginnende belegger niet makkelijk om door de bomen het bos te zien.

Hoe weet je nu in welke cryptomunten je het best kunt beleggen? Hoe kan je bepalen welke crypto’s je tijd en geld waard zijn?

Wij helpen je alvast op weg en geven je een aantal betrouwbare manieren hoe je een cryptomunt kan evalueren, zodat je met meer vertrouwen erin kan beleggen.

Let op, we geven je geen advies over welke te kopen, maar eerder een aantal maatstaven die je kan gebruiken om de waarde en kwaliteit van een cryptomunt zelf te beoordelen.

Bekijk de geschiedenis

De geschiedenis van een bepaalde cryptomunt kan je veel leren over de mogelijke toekomst ervan. De cryptomarkt is erg volatiel, dus het is normaal om fluctuaties te zien in de prijs van een bepaalde munt. Er zijn vrijwel altijd pieken en dalen, maar je wil een gestage groei over tijd zien, want dat wijst op een relatief stabiele munt.

Crypto’s met een plotse en sterke stijging gevolgd door een crash zijn wellicht niet de moeite om in te beleggen. Dit zijn vaak “pump-and-dump” coins: bepaalde munten waarvoor er sterke hype wordt gecreëerd via social media (meestal door de makers ervan), om de prijs zo hoog mogelijk te krijgen, om dan snel te verkopen.

Evalueer de marktstatistieken van een cryptomunt

Via websites zoals CoinMarketCap kan je objectieve informatie vinden over de meeste cryptomunten. Die informatie kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de waarde van een crypto. Let vooral op:

  • Voorraad/aanbod: veel cryptomunten hebben een maximale voorraad, dus het handig om te weten of een munt schaars is of niet. Schaarste is vaak een indicatie dat een munt waardevoller zal worden op termijn.
  • Marktkapitalisatie: dit is de prijs van de cryptomunt maal het totale aantal munten in circulatie. Het is meestal veiliger om te investeren in cryptomunten met een hoge market cap (meer dan een miljard dollar).
  • Handelsvolume: hoeveel keer de cryptomunt werd verhandeld binnen een bepaalde tijd. Een hoog volume betekent dat veel beleggers kopen en verkopen, wat voor liquiditeit en dus een stabielere prijs zorgt.

Is de cryptomunt nuttig?

Is de cryptomunt nuttig? Kan je er iets anders mee doen dan gewoon kopen en verkopen? Niet alle munten hebben nut, maar de crypto’s die wel nut hebben op een blockchain hebben een sterk voordeel.

Denk bijvoorbeeld aan Ripple, waarmee je snel en makkelijk internationale transacties kan doorvoeren, of Ethereum met functies zoals smart contracts, apps en NFTs. Deze munten hebben nut en zullen wellicht altijd waarde behouden.

De website en team van het project

Elke cryptomunt die je tijd en geld waard is moet een website hebben, want dit toont aan dat het bedrijf erachter toch vrij serieus is in hun opzet, en dat ze plannen hebben voor de toekomst.

Let vooral op zaken zoals een up-to-date website, geen duidelijke spelfouten of andere hiaten, en je moet er meer informatie kunnen vinden over het team en het doel van de munt. Veel goede cryptomunten hebben ontwikkelaars die in het verleden andere succesvolle munten hebben gelanceerd.

Lees hun white paper

Op de website moet je ook een “white paper” vinden, dit is een van de meest belangrijke methoden om een cryptomunt te evalueren. Het is een digitaal document en omvat een beetje alles wat het cryptoproject is en wat het wil bereiken.

Wat zijn de doelen en strategieën van de munt? Hoe willen ze die doelen bereiken? Hoe gaat de munt verspreid worden onder de beleggers? Is het een schaarse munt, en zo ja, wat zijn de limieten? Hoe worden nieuwe munten gemaakt?

Een white paper moet antwoord geven op dergelijke vragen, want die zijn uiterst  belangrijk om te weten.

Conclusie

Hoewel de cryptomarkt altijd een beetje onzeker blijft, zal je al heel ver komen wanneer je met bovenstaande tips de waarde van een cryptomunt gaat evalueren. Voordat je belegt in een nieuwe munt, pas deze methodes toe, en beleg alleen als je tevreden bent met het resultaat van je onderzoek.https://www.trending.nl/trend/hoe-je-de-kwaliteit-van-een-cryptomunt-kunt-beoordelen-voordat-je-die-koopt/