Heb jij recht op ‘vergeten geld’? Zo kom je erachter


Ken je de films waarin iemand ergens op de wereld een overleden familielid heeft, en plotseling miljoenen erft? Of er is een pensioenfonds waar je blijkbaar nog recht op hebt, of ander ‘vergeten geld’ met jouw naam erop. Je kunt nu bij het Ministerie van Financiën checken of ze geld in bewaring hebben dat op jou ligt te wachten. Want stel je voor dat er een zak met geld voor je klaar ligt, maar dat je daar geen weet wat hebt? Het Ministerie heeft vele miljoenen in bewaring.

De consignatiekas

Het Ministerie van Financiën heeft een zogeheten consignatiekas, dat is een geldpot waarin geld zit dat curatoren, notarissen, en advocaten hebben gestort. Dit kan geld uit een erfenis zijn, waarvan de rechthebbende nog niet is achterhaald. Of ander geld waarvan niet bekend is wie er recht op heeft. Jij kunt nu checken of een deel van dat geld voor jou bestemd is op de site van het Ministerie van Financiën.

Bekijk ook:

Merkregistratie op zak? Zorg dat je merkbescherming op orde is!

Als iemand bijvoorbeeld komt te overlijden, en diegene geen partner of kinderen heeft om een erfenis aan na te laten, dan gaat die erfenis in de consignatiekas. Volgens de wet kan iemand tot aan de zesde graad van de bloedlijn aanspraak maken op de erfenis, dat kunnen bijvoorbeeld de kleinkinderen van een oudoom zijn, die waarschijnlijk geen weet hebben van elkaars bestaan. Om deze reden wordt de erfenis dan in zulke gevallen niet geclaimd, en wordt het in bewaring gehouden door de overheid.

vergeten geld consignatiekas

Controleren of je recht hebt op ‘vergeten geld’

Het geld kan ook uit het bedrijfsleven komen, zoals faillissementen of andere zaken. Er zijn dus verschillende redenen waarom er vergeten geld in de consignatiekas terechtkomt. Dat geld blijft minimaal twintig jaar in bewaring van het Ministerie van Financiën, als niemand het geld in die periode claimt dan gaat het naar de staat. In 2019 publiceerde EenVandaag dat er maar liefst 152 miljoen in de kas ligt te wachten op de rechtmatige eigenaar. Reden genoeg om even te checken of jouw naam in de database is te vinden.

Bekijk ook:

4 manieren om op te vallen met jouw bedrukte bierviltje

We moeten er overigens bij vermelden dat een nalatenschap van voor 1980 zestig jaar in bewaring wordt gehouden. Om erachter te komen of je recht hebt op geld uit de consignatiekas dan gebruik je het zoekformulier consignatiekas. Als jouw naam in de database voorkomt, en je recht hebt op een bepaald bedrag, dan kun je een claim indienen, en met de juiste identificatie-stappen het bedrag opeisen. Dus check snel of er een financiële verrassing in de vorm van vergeten geld op je ligt te wachten.

vergeten geld ministeriehttps://www.trending.nl/zakelijk/recht-vergeten-geld-consignatiekas/