Drugspreventie Amsterdam: wat kan de gemeente doen?


Amsterdam staat wereldwijd bekend als de stad waar alles kan en mag. Toeristen maken de connectie tussen drugs en onze hoofdstad heel snel. Niet geheel terecht. Natuurlijk lijken we een eigenwijs land waar de jointjes gewoon in een plaatselijke ‘coffeeshop’ gehaald kunnen worden, maar net als in alle andere landen zijn veel andere drugssoorten verboden. Toch blijft het lastig om de verkoop en het gebruik hiervan helemaal tegen te gaan.

De gemeente doet er alles aan om het aantal verslaafden binnen de stad te verminderen. Hierbij kijken ze niet alleen naar een nauwere samenwerking met een afkickkliniek Amsterdam, maar ook naar een wijze om de groep die (nog) niet verslaafd is, bij te staan. Ze richten hun pijlers dus vooral op preventief drugsbeleid voor met name jongeren. Het is belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de risico’s en dat volwassenen weten waar ze terecht kunnen als ze een verslaving hebben.  Maar wat houdt dit precies in?

Uitkomst rioolonderzoek

Om zich te krijgen op het drugsgebruik in de grote steden, wordt er regelmatig een rioolonderzoek gedaan. Deze wordt uitgevoerd door het European Centre for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA). Zijpresenteren elk jaar de cijfers. De cijfers die hier worden genoemd zijn afkomstig uit het onderzoek dat het meest recent is gepresenteerd (2021). Hierbij wordt gekeken naar het percentage drugs dat wordt aangetroffen. Dit geeft een redelijk beeld van de hoeveelheid mensen die drugs gebruiken binnen de stad. Helemaal exact is het natuurlijk niet.

Opvallend waren de hoge concentraties cocaïne in de grote steden (waaronder Amsterdam) binnen Nederland. Hierbij kwam Nederland op de tweede plek te staan binnen de EU. Als we kijken naar de hoogste concentraties drugs voor Amsterdam, dan wordt al snel duidelijk dat het gebruik van cannabis hier met kop en schouders bovenuit steekt.

Jongeren moeten beter geïnformeerd worden

Amsterdam zet zich vooral in op de potentiële nieuwe groep verslaafden. De jongeren. Het liefst zo jong mogelijk. Zodat ze nog niet in aanraking zijn geweest met het uitgaansleven. Het is belangrijk dat zij zo goed mogelijk geïnformeerd worden over de gevolgen van drugsgebruik. Bijvoorbeeld door school, maar ook door berichten via social media. Hoe beter jongeren geïnformeerd worden, hoe groter de kans dat het eerste gebruik voorkomen wordt.

De juiste hulp bieden

Maar wat kan er gedaan worden voor de groep die al verslaafd is? Belangrijk is dat zij weten wat er mogelijk is. Heel veel verslaafden weten bijvoorbeeld niet dat je zelf kunt beslissen om een detox kliniek nederland op te zoeken. Veelal zonder wachtlijst of doorverwijzing. Als je die eerste stap wil zetten, is er een plek waar je terecht kunt. Dit voorkomt dat mensen zelf gaan afkicken en hierdoor zichzelf en hun naasten mogelijk in gevaar brengen.

Het is belangrijk dat artsen sneller weten te signaleren en weten waar ze hun patiënten heen kunnen sturen. Ook moet die informatie vrij beschikbaar zijn voor een ieder die worstelt met zijn of haar verslaving. Door tijdig de juiste hulp te bieden, kan de druk op de zorg verminderd worden en ernstigere situaties voorkomen worden. 



https://amsterdamdiary.com/nl/blog/drugspreventie-amsterdam-wat-kan-de-gemeente-doen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=drugspreventie-amsterdam-wat-kan-de-gemeente-doen