Dit kost een portofoon van de Nederlandse politie


Vandaag werd bekend dat de Nederlandse politie ruim 2200 portofoons kwijt is geraakt. Door dit onmisbare communicatiemiddel blijven de agenten met elkaar en met de meldkamer in contact. Om deze reden is de portofoon van de Nederlandse politie ook een gewild speeltje voor criminelen, want zij kunnen dan meeluisteren. Het zoekraken van het grote aantal portofoons is niet alleen een schande voor de politie, maar het kost de belastingbetaler ook flink wat geld. Wij hebben opgezocht hoeveel een dergelijke portofoon kost.

Sepura SC2020 en C2000

De portofoon van de Nederlandse politie is een Sepura SC2020, die gewoon online kan worden aangeschaft. Het is echter niet het type portofoon dat aantrekkelijk is voor criminelen, maar wel het gesloten systeem waarop de portofoon is afgesteld. Dit communicatiesysteem is C2000. Op dit systeem hebben alle hulpdiensten contact met elkaar en criminelen luisteren graag mee naar wat ze te zeggen hebben.

Vroeger kon iedereen meeluisteren met de hulpdiensten, maar dat veranderde toen het C2000 systeem in 2006 werd ingevoerd. Tot die tijd konden het publiek en de pers vrij meeluisteren, iets wat tot die tijd als positief werd gezien, want burgers zijn goede getuigen die de politie kunnen helpen. De andere kant is het feit dat in het verleden is gebleken dat criminelen door het open systeem ook wisten wanneer er een inval op handen was.

bedrag portofoon van de nederlandse politie

De kosten van een portofoon van de Nederlandse politie

Een portofoon van de Nederlandse politie kost zonder alle accessoires
€ 183,26. De politie gebruikt echter nog meer hulpstukken die met de portofoon verbonden zijn, zoals een oorhanger (€71) en een boommicrofoon (€264). De hele set die een agent gebruikt kost dus ongeveer € 500, naar beneden afgerond. Laten we er even vanuit gaan dat de vermiste portofoons zonder deze hulpstukken zijn verdwenen.

De politie heeft in een persbericht bekendgemaakt dat er minimaal 2200 exemplaren vermist zijn. Als we de nieuwprijs van een portofoon van de Nederlandse politie nemen € 183,26 x 2200 stuks = een schadepost van €403.172, die de belastingbetaler ongetwijfeld mag ophoesten. Hoe de portofoons zijn verdwenen en wie er verantwoordelijk voor de vermissing is, is niet bekendgemaakt. De meeste vermiste  exemplaren zijn inmiddels geblokkeerd.https://www.trending.nl/nieuws/portofoon-van-de-nederlandse-politie/