Dit is waar je op moet letten bij het aanschaffen van een wijnkoelkast – Wonen Trends


Ben je een echte wijnliefhebber? Dan is een wijnkoelkast in huis onmisbaar. Het maakt niet uit of je van rode of witte wijn houdt, of toch liever voor een rosé gaat. Er zijn veel verschillende formaten en soorten waar je uit kan kiezen, waaronder ook koelkasten met verschillende temperatuurzones. Hierdoor ben je niet beperkt om te kiezen voor één type wijn, maar kan je meerdere wijnen onder perfecte omstandigheden bewaren en openen als het moment daar is. Hieronder staan een aantal tips waar je het beste op kan letten als je een klimaatkast aan wilt schaffen. 

Let goed op de ruimte waar je de wijnkoelkast gaat plaatsen

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken als je een wijnkoelkast gaat aanschaffen, is hoe hij eruit gaat zien en wat zijn formaat zal zijn. Het is dan ook belangrijk om te kijken welke ruimte er beschikbaar is. Ga je hem los neer zetten of wil je hem in je keuken inbouwen? Wil je dat het een eyecatcher wordt en dat hij afwijkt van de rest van je keuken of wil je hem helemaal integreren in het geheel? 

Zorg er dan ook direct voor dat je de juiste draairichting kiest van de deur van de klimaatkast. Je wilt namelijk niet dat het deurtje tegen een naastgelegen deur aan draait of dat je te weinig ruimte hebt om hem in zijn geheel te openen. In veel gevallen kan je de draairichting van de deur aanpassen, net als bij reguliere koelkasten, maar dat is niet bij elk model het geval. 

Welke type wijn of wijnen wil je bewaren in de klimaatkast? 

Een belangrijke vraag is welke type wijnen je wilt gaan bewaren in de wijnkoelkast. Voor witte wijnen wordt een temperatuur tussen de 7 en 12 graden aangeraden, terwijl je een rode wijn beter tussen de 14 en 18 graden kan bewaren. Wat de beste exacte temperatuur is voor een wijn, is afhankelijk van de wijnsoort. Let bij de aanschaf van je klimaatkast dus goed op welke temperatuur of misschien temperaturen die je nodig hebt. Kies voor meerdere soorten wijnen altijd voor een koelkast met meerdere temperatuurzones, zo kan je elk type wijn op de ideale temperatuur bewaren. 

Welke koeltechniek kies je voor jouw wijnkoelkast? 

Het is ook belangrijk om na te denken over welke type koeling je voor je wijnkoelkast wilt gaan gebruiken. Je kan denken aan een thermo-elektrische koeling, een compressorkoeling of een absorptiekoeling. Bij kleine koelkasten wordt veelal de thermo-elektrische koeling gebruikt, vanwege de lage investeringskosten. Wel is het zo dat deze methode minder geschikt is voor inbouwmodellen én zijn ze niet energiezuinig. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor absorptiekoeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van ammonia. Het is een energiezuinige, geruisloze en trillingvrije methode. Lastiger is echter om hoge temperaturen goed omlaag te brengen. Wil je grotere hoeveelheden wijn koelen? Kies dan voor een compressorkoeling. Deze is perfect geschikt voor inbouwsystemen omdat er geen warmte vrijkomt en je eenvoudig verschillende temperaturen in kan stellen. https://vintagewonen.nl/wonen/dit-is-waar-je-op-moet-letten-bij-het-aanschaffen-van-een-wijnkoelkast/