Dit is het salaris en vermogen van Ahmed Aboutaleb


Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft onlangs laten weten dat hij na 15 jaar burgemeesterschap heeft besloten om zijn functie neer te leggen. Dit heeft hij laten weten via een brief aan de gemeenteraad. Met zijn functie legt hij ook zijn salaris naast zich neer. Wat verdient een burgemeester eigenlijk? En wat is het vermogen van Ahmed Aboutaleb? Wij hebben de feiten beschikbare informatie opgezocht.

PVDA’er en burgemeester van Rotterdam

Ahmed Aboutaleb werd in 1961 geboren in een klein plaatsje in het Marokkaanse Rifgebergte. Hij verhuisde in 1976 met zijn moeder en zussen naar zijn vader, die op dat moment al in Nederland woonde. De ambitieuze Aboutaleb leerde de Nederlandse taal al snel en werkte in eerste instantie als elektromonteur. Later werkte hij een tijd als ambtenaar in Amsterdam, hier zette hij zijn eerste stappen in de politiek.

In 2004 werd Ahmed Aboutaleb wethouder van onderwijs, jeugd, werk en inkomen. Later – in 2006 – werd hij Staatssecretaris, maar twee jaar later verruilde hij deze functie door te solliciteren naar de functie burgemeester van Rotterdam. Op 16 oktober 2008 werd hij door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen als burgemeester, een functie die hij dus uiteindelijk tot 2024 zou gaan vervullen.

Bekijk ook:

Zoveel geld heeft Geert Wilders op zijn bankrekening

vermogen Ahmed Aboutaleb

De werkzaamheden van een burgemeester

Toen Ahmed Aboutaleb burgemeester van Rotterdam werd, werd hij meteen het gezicht van de stad en voorzitter van de gemeenteraad. Bovendien heeft hij de taak om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Hij heeft bijvoorbeeld het gezag over de politie en de brandweer als middel om de orde in de stad te handhaven. Hij heeft ook de bevoegdheid om bijeenkomsten te verbieden, evenals demonstraties die de leefbaarheid in de stad kunnen ontwrichten.

Aboutaleb heeft dus een grote verantwoordelijkheid over een grote stad. Nadat hij bekendmaakte dat hij zijn taak als burgemeester neer gaat leggen liet hij weten dat hij ‘zich tot de laatste dag als burgemeester onverminderd in blijft zetten voor de stad’, zo staat te lezen in een bericht op de website van de NOS. Hij legt zijn werkzaamheden in het najaar van 2024 neer.

Het salaris en vermogen van Ahmed Aboutaleb

De salarissen van burgemeesters in het algemeen kunnen nogal verschillen. Het meest interessant is het salaris van een bestuurder van een grote stad, zoals Rotterdam. Ahmed Aboutaleb verdient hetzelfde salaris als burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, namelijk een brutosalaris van € 12.246,36 per maand. Daar komen uiteraard de toeslagen en vakantiegeld nog bovenop.

Bekijk ook:

Ontslag? 7 financiële tips die jou kunnen helpen

Het vermogen van burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt geschat op minstens € 650.000. Dit vermogen heeft hij opgebouwd met zijn werkzaamheden als burgemeester, maar ook als politicus en spreker. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen in zijn carrière, waaronder de Machiavelliprijs in 2009 en de World Mayor Prize in 2014. Aboutaleb is getrouwd en heeft drie kinderen.https://www.trending.nl/geld/salaris-vermogen-ahmed-aboutaleb/