Dit is de waarde van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk


Elon Musk is niet alleen een pionier op het gebied van elektrische auto’s en robots. Deze geniale real-life Tony Stark heeft ook zijn briljante ogen op het heelal gericht. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat sinds de oprichting in 2002 als een raket. De Amerikaanse nieuwszender CNBC heeft vorig jaar na onderzoek een prijskaartje aan het bedrijf gehangen waar de meeste mensen sterretjes van gaan zien. Elon Musk niet, hij gaat het liefste op naar de sterren, en daar voorbij.

Oprichting SpaceX door Elon Musk

SpaceX werd in 2002 opgericht door Elon Musk en Jim Cantrell. De visie van de twee was groots: een muis naar Mars sturen. Het waren echter de Russen die dwarszaten, zij wilden de afgeschreven intercontinentale ballistische raket niet verkopen die de twee ondernemers op het oog hadden. Maar Musk was niet voor een gat te vangen en besloot hierop om zelf draagraketten te ontwikkelen. Dit was het begin van SpaceX. Jim Cantrell was nog even vicepresident van het bedrijf, maar besloot om na een paar maanden te vertrekken omdat hij er geen vertrouwen in had. Daar zal hij nu waarschijnlijk flink van balen.

Elon Musk pompte in 2006 een bedrag van 100 miljoen dollar in SpaceX, een gedeelte van dit geld had hij verdiend met de verkoop van het door hem opgerichte PayPal. In de jaren die volgden mislukten er meer lanceringen dan dat er slaagden, maar Elon Musk heeft inmiddels bewezen dat alleen opgevers falen, want inmiddels is SpaceX een gevestigde naam in de ruimtevaartbranche. Voor een complete lijst met lanceringen ram je op deze link.

Bekijk ook:

India op de maan: met de laagste kosten voor een ruimtemissie ooit

Waarde Elon Musk Space X

Starlink en ruimtestation ISS

Het is Elon Musk nog niet gelukt om een muis naar Mars te sturen, maar zijn ruimtevaartbedrijf heeft wel een aantal andere missies succesvol afgerond. SpaceX voerde bijvoorbeeld missies naar het ruimtestation ISS uit. Op het moment van schrijven is het bedrijf druk bezig om bemande missies rond de maan te verwezenlijken. Het is dan de bedoeling dat ruimtetoeristen voor veel geld een rondje om de maan kunnen vliegen in een shuttle van het bedrijf. Hij is hier niet uniek in, collega-miljardair Jeff Bezos ging hem voor met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

SpaceX is ook verbonden aan satellietconstellatie Starlink dat toegang tot internet in afgelegen gebieden op aarde moet bewerkstelligen. Musk stuurde in de afgelopen jaren duizenden satellieten in een lage aardbaan. Doordat de satellieten op deze hoogte zweven is er in feite geen bekabeling voor internet meer nodig. Gebruikers kunnen dan met een kastje verbinding maken met het netwerk. Dit gebeurt al in door oorlog getroffen gebieden in Oekraïne.

We kunnen zonder enige twijfel vaststellen dat SpaceX een succesvolle ruimtevaartorganisatie is geworden. Elon Musk legt zijn hart en ziel in de ontwikkeling. Zou hij dan toch een buitenaards wezen zijn die naar een manier zoekt om naar huis te kunnen vliegen? Wie zal het zeggen. Feit is wel dat het succes van SpaceX zeer vermogende investeerders aantrekt. Zij pompen er vele miljoenen in, waardoor de waarde van het bedrijf aanzienlijk is gestegen.

Bekijk ook:

Brokstukken van ‘buitenaards ruimteschip’ gevonden op bodem oceaan

waarde spacex elon musk

De waarde van SpaceX anno 2023

Nieuwszender CNBC heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de waarde van het bedrijf. Door de bovenstaande missies naar ISS en het Starlink satellietnetwerk durven investeerders het aan om als geldschieter te fungeren. Het vertrouwen in het bedrijf groeit gestaag bij elke succesvolle missie, en dat brengt bij elke investeringsronde geld in het laatje. De laatste investeringsronde heeft SpaceX een bedrag van 750 dollar opgeleverd. Volgens de nieuwszender hangt er op dit moment een prijskaartje van 150 miljard dollar aan het bedrijf.

Het vermogen van Elon Musk wordt op dit moment geschat op 269,3 miljard dollar. Hij kan zelf dus zonder moeite een paar miljoen naar de sterren sturen. Ondertussen is de techmiljardair bezig met andere projecten die flink wat geld opleveren, zoals autobedrijf Tesla. Wat veel mensen niet weten is het feit dat hij ook een boorbedrijf heeft dat de geniale naam ‘The Boring Company’ draagt.

SpaceX is echter altijd een droom geweest van Musk, die vanaf zijn jeugd al naar de sterren keek en droomde om er ooit heen te gaan. Deze droom is werkelijkheid geworden en het lijkt er sterk op dat Musk nog grotere plannen heeft met zijn ruimtevaartbedrijf. SpaceX heeft nog steeds de ambitie om een bemande reis naar Mars te organiseren. Misschien dat die muis dan ook mee mag. Tot die tijd haalt het bedrijf bakken met geld binnen aan investeringen. Dat is hard nodig, want een enkele lancering, zoals dat van de Falcon 9, kost elke keer 67 miljoen dollar.

https://www.trending.nl/tech/waarde-spacex-elon-musk/