dit gaat er veranderen per 1 juli 2023


Op 1 juli zitten we precies op de helft van het jaar, en dan gaat er traditiegetrouw een aantal zaken in Nederland veranderen. Er worden nieuwe wetten ingevoerd, sommige regels gaan veranderen, en ook de portemonnee zal zowel positief als negatief te maken krijgen met doorgevoerde maatregelen. Wat zijn de belangrijkste wetten en regels die het kabinet door gaat voeren? We hebben de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet.

Overgangsfase nieuwe pensioenwet

Vanaf 1 juli wordt het nieuwe pensioenstelsel ingevoerd. Vanaf dit moment moeten werkgevers en pensioenfondsen de bestaande pensioenregels overzetten naar de nieuwe regels. Deze overgangsfase mag tot maximaal 1 januari 2028 duren, vanaf dat moment worden de nieuwe regels definitief van kracht. Meer over deze nieuwe pensioenwet lees je op de website van de Rijksoverheid.

Verbod op e-sigaretten met een smaakje

Om het gebruik van e-sigaretten (ook wel vapes genoemd) en roken in het algemeen te ontmoedigen komt er vanaf 1 juli een verbod op e-sigaretten met een smaakje. Producenten moeten hun productie vanaf deze datum hebben aangepast. Bestaande voorraden mogen nog tot 1 oktober worden verkocht, daarna mogen alleen vapes met tabakssmaak worden geproduceerd en verhandeld.

Bekijk ook:

Kachovka-stuwdam in Oekraïne opgeblazen: dit zijn de gevolgen voor Nederland

juli e-sigaretten vapes

Terugdraaien accijnsverlaging brandstof

Benzine, diesel en LPG gaan duurder worden, althans zo gaat het voelen. De accijnsverlaging die in april 2022 op brandstof werd ingevoerd, wordt vanaf 1 juli teruggedraaid. Een liter benzine gaat dan meer dan 2 euro per liter kosten. Ook de prijzen van diesel en LPG gaan omhoog. Naar verwachting zal er in januari 2024 nog een prijscorrectie volgen.

Extra betalen voor wegwerpplastic

Het kabinet hoopt het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen door een extra bedrag te rekenen voor dit soort verpakkingen. Je gaat dus extra betalen voor een kop koffie voor onderweg of een maaltijdsalade in een plastic kom. Dit zal voor veel ondernemers een flinke uitdaging worden, zoals eigenaren van cafetaria’s. Door statiegeld te heffen op blikjes is het zwerfafval met 90% teruggedrongen. Dit wil het kabinet met deze maatregel ook bereiken.

Minimumloon en AOW worden aangepast

In de eerste helft van 2023 werd het minimumloon verhoogd omdat de inflatie steeg, dit gaat per 1 juli nog een keer gebeuren. Het wettelijke minimumloon gaat vanaf volgende maand omhoog van 1.934,40 naar 1.995 euro per maand. De AOW hangt samen met het minimumloon, meer informatie hierover is te lezen op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Vanaf 1 januari 2024 zal het minimumloon niet meer per maand, maar per uur worden uitbetaald.





https://www.trending.nl/nieuws/veranderingen-juli-2023/