Deze dieren veroorzaakten dit jaar een recordaantal aan autoschades


In de wereld van ongelukken en autoschades is er een nieuwe bedreiging om rekening mee te houden: dieren die onbedoeld en ongewild hun weg vinden naar auto’s en daar aanzienlijke schade aanrichten. Het aantal gevallen van schade aan auto’s veroorzaakt door dieren heeft in Engeland onlangs zelfs een recordniveau bereikt, waarbij ratten als onbetwiste nummer één uit de bus komen.

Volgens de laatste gegevens van de Royal Automobile Club (RAC) werden ze tussen januari en november van 2023 maar liefst 303 keer opgeroepen voor situaties waarin dieren schade aan voertuigen veroorzaakten.

Deze statistiek vertoont niet alleen een stijging van 55% ten opzichte van dezelfde periode in 2018, maar overtreft ook alle voorgaande jaren die ooit geregistreerd zijn. En dan te bedenken dat hier niet eens de incidenten zijn meegeteld waarbij mensen de dieren zelf hebben aangereden.

Ratten, vossen en zelfs slangen

Opvallend is dat meer dan de helft van deze dierenschade wordt toegeschreven aan onvermoeibare ratten. Deze kleine, maar vastberaden knaagdieren lijken een voorliefde te hebben ontwikkeld voor het aanvreten van brandstofslangen, het besmetten van motorruimtes en het vernielen van koplampen.

Bekijk ook:

Op deze manier kun je het beste tegen je hond praten

Vossen voegen zich ook bij het schadegezelschap door zich te wijden aan het kauwen op bedrading van de snelheidssensor, ruitenwisserbladen en remslangen.

Een agent deelt een opmerkelijk tafereel uit het zuidwesten van Engeland, waar hij een eekhoorn ontdekte die het luchtfilter van een auto gebruikte als opslagplaats voor noten. Het resultaat? Een auto zonder vermogen en een vreemde geur. Het bleek dat de eekhoorn noten had gestolen en deze in de luchtkast had verstopt, waardoor de luchtstroom naar de auto werd beperkt.

Hoe je dit soort schades kunt voorkomen

Veel van deze schade wordt natuurlijk veroorzaakt zonder dat de automobilist dit zelf doorheeft, hierdoor is ingrijpen vaak al niet meer mogelijk. Maar is er dan echt niets aan te doen? Dat gelukkig wel:

Zo wordt er met nadruk gewaarschuwd: knaagdieren worden aangetrokken door voertuigen met voedsel erin of in de buurt, vooral als deze lange tijd ongebruikt blijven. Een andere agent ontdekte bijvoorbeeld dat tien muizen een onverwacht thuis hadden gemaakt in een chique Porsche, onder een paneel onderaan de voorruit.

Bekijk ook:

Spin legt eieren in de teen van man tijdens cruisevakantie

Alsof dat nog niet bizar genoeg was, werd een andere agent gebeld om een babypython op te halen die zichzelf had genesteld achter een wieldop, aangetrokken door de warmte van de remmen van de auto.

Het advies is dan ook om je auto regelmatig te inspecteren als ze een week of langer niet zijn gebruikt. En het beste preventieve advies? Zorg er in ieder geval voor dat er geen voedsel – zowel voor huisdieren als mensen – in de auto achterblijft.https://www.trending.nl/dieren/deze-dieren-veroorzaakten-dit-jaar-een-recordaantal-aan-autoschades/