Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren


Als we aan wandbekleding denken dan denken we al snel aan behang, maar de ontwikkeling op dit gebied staat nooit stil. Er zijn tegenwoordig veel andere toepassingen en materialen beschikbaar die voor elke sfeer in huis kunnen worden gebruikt. Er zijn talloze manieren waarop je een decoratieve wand kan bekleden. We hebben een aantal creatieve opties in dit artikel verwerkt en schenken aandacht aan de verschillende materialen die toegepast kunnen worden.

Het nut van wandbekleding

Als mensen denken aan het decoreren van een ruimte in het huis dan wordt er al snel gedacht aan de vloer, maar de muren bepalen net zo goed het brede aanzicht van de ruimte. Je kunt er een pot verf tegenaan gooien, of een behang met een saai motief gebruiken. Er zijn echter veel meer creatieve mogelijkheden en materialen die kunnen worden gebruikt voor het decoreren van de muren. Wandbekleding is niet alleen decoratief, het beschermt de muur ook.

Het uiterlijk van de ruimte, zoals de woonkamer, verandert direct als er een mooie wandbekleding wordt gebruikt. Voordat je besluit om wandbekleding te gebruiken voor het decoreren van je huis, moet je jezelf afvragen welke sfeer je wilt creëren. Afhankelijk van die gedachte ga je op zoek naar een bepaald soort materiaal dat de gewenste sfeer vorm kan geven. Er zijn talloze manieren waarop je een bepaalde stijl kunt verwezenlijken, we gaan in dit artikel verschillende stijlen behandelen.

Houten wandbekleding

Wandbekleding van hout geeft een rustieke en natuurlijke sfeer in huis. De mogelijkheden zijn in dit geval eindeloos. Naast het feit dat je kunt kiezen voor verschillende kleuren en types hout, is ook de vorm van het hout van belang. Ga je voor strips? Of kies je liever voor brede panelen? Wandbekleding van hout kan zowel geplakt als geschroefd worden, maar plakken heeft bij de meeste mensen een voorkeur. Hout op de muren geeft een oude en smaakvolle look aan de kamer.

wandbekleding huis

Van rustiek tot modern: ontdek hoe veelzijdig houten wandbekleding je interieur kan transformeren

Wandbekleding marmer

Marmer heeft een chique uitstraling, maar voor de meeste mensen is echt marmer onbetaalbaar. Er zijn echter prima alternatieven als je gaat voor een marmer-look als wandbekleding. Het materiaal dat voornamelijk wordt gebruikt in deze is PVC. Deze panelen zijn vaak niet van echt te onderscheiden, en kunnen ook in de badkamer worden gebruikt omdat ze geschikt zijn voor natte ruimtes. Een chique uitstraling in huis voor een betaalbare prijs.

Wandbekleding akoestiek

Akoestische wandbekleding wordt vaak gebruikt in ruimtes waar de kans op geluidsoverlast wat groter is. Denk hierbij aan een kamer waarin muziek wordt gemaakt of gedraaid of een ruimte waarin bijvoorbeeld kinderen spelen. Je kunt qua design alle kanten op met deze panelen, want ze zijn in alle vormen en maten verkrijgbaar. Ook de hout-look die we hierboven beschreven zit vaak in het assortiment van de verkopers.

wandbekleding akoestiek

Akoestische wandbekleding als de perfecte oplossing voor muziekkamers, speelruimtes en meer

Wandbekleding van leer

Leer wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om ruimtes te decoreren en te isoleren. Vandaag de dag heeft leer op de muur alleen nog maar een decoratieve functie. Dit materiaal geeft een warme uitstraling aan de ruimte en is makkelijk door middel van lijm aan de muur te bevestigen. Leren wandbekleding geeft je interieur karakter, en is zeker een aanrader als je van een chique maar bescheiden sfeer houdt.

Textiele wandbekleding

Met wandbekleding van textiel geef je letterlijk textuur aan je muur. Daarnaast geeft dit materiaal ook een warme en gezellige sfeer aan de ruimte. Als je kiest voor textiel op je muur dan kun je dit het beste doen door het materiaal op aluminium frames te laten bevestigen en deze op de muur te hangen. Als je de kleur zat bent, dan kun je na een tijdje simpelweg wisselen van kleur en stof.

Wandbekleding van natuursteen

Natuursteen wordt veel gebruikt op de muur. Het geeft een oude en rustieke look aan de ruimte. Ook in deze categorie zijn er talloze variaties te vinden. Van oude oneffen stenen tot strak gesneden steentjes, natuursteen is uitermate geschikt als wandbekleding. Je kunt ervoor kiezen om ze zelf op de muur te plakken, maar ze zijn ook te koop als panelen van een bepaald formaat die naadloos op elkaar aansluiten.

wandbekleding natuursteen

Natuursteen wandbekleding biedt een rustieke flair met eindeloze variaties

Wandpanelen met mozaïek look

Als je een creatieve geest hebt en heel veel geduld hebt, dan kun je zelf een muur met prachtige mozaïek creëren. De meeste mensen die een dergelijke uitstraling op de muur willen hebben kiezen vaak voor op maat gemaakte panelen waarop een mooi motief is geplakt. Je koopt deze panelen per stuk, maar ze zijn zo gemaakt dat ze prima op elkaar aansluiten als je ze naast elkaar op de muur plakt.

Het bekleden van de slaapkamer en badkamer

Naast de woonkamer zijn er ook andere ruimtes in het huis die op een smaakvolle manier kunnen worden gedecoreerd. In het geval van de slaapkamer wordt er vaak gekozen voor een rustieke uitstraling, zoals hout of steen. De meeste winkels hebben panelen die speciaal voor deze ruimte zijn ontworpen. De meeste mensen kiezen vaak voor een enkele wand om te bekleden, zoals de wand achter het bed. Deze panelen worden vaak geleverd met een akoestisch vilt.

Als je kiest voor wandbekleding in de badkamer dan is het handig om te kiezen voor een materiaal dat niet alleen vochtbestendig is, maar ook makkelijk op bestaande tegels kan worden bevestigd. PVC is hier perfect voor. Dit materiaal laat zich makkelijk op een ander materiaal bevestigen, en is bovendien waterdicht. Wandpanelen van PVC zijn in verschillende decoratieve ontwerpen verkrijgbaar, maar voor de badkamer is de marmer-look die we eerder in dit artikel omschreven veruit favoriet.

wandbekleding badkamer

Wandbekleding als het ultieme materiaal voor een stijlvolle en duurzame badkamer

Het gebruik van wandpanelen

Als je een beetje handig bent, dan kun je zelf het bovenstaande materiaal inkopen en dat zelf op je muur bevestigen. Dit is over het algemeen goedkoper dan kant- en-klare wandpanelen kopen. Niet iedereen heeft de kennis en de handigheid om zelf een muur te decoreren, dus is er een breed scala aan wandpanelen verkrijgbaar die op een simpele wijze aan de muur zijn te bevestigen.

De meeste panelen hebben een standaard maat, zoals 100 x 100 cm, maar afhankelijk van het materiaal kan dit verschillen. Als je bijvoorbeeld kiest voor houten panelen, dan worden ze vaak aangeboden in verschillende lengtematen, zoals 60 x 280 cm. Houten planken zijn nu eenmaal mooier op de muur als ze langer zijn. Neem dus rustig de tijd om na te denken over de gewenste wandbekleding en de sfeer die je in de ruimte wil creëren, want er is voor ieder wat wils.https://www.trending.nl/lifestyle/wandbekleding-trends/