Kaal worden is een onderdeel van het leven waar we niet omheen kunnen. De ene persoon is gezegend met een volle bos haar dat tot in de winter van zijn leven blijft groeien, anderen zijn minder gefortuneerd en krijgen op jongere leeftijd te maken met kaalheid. Maar waardoor worden we kaal? Er zijn talloze feiten en fabels over kaal worden te vinden. Wij hebben de 6 leukste voor jullie op een rijtje gezet.
Kaal worden verschilt per persoon
Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Als het niet met ouderdom te maken heeft dan kan stress een grote boosdoener zijn. Ook het gebruik van medicijnen en het hebben van ziektes kunnen haaruitval veroorzaken. Een gezond mens verliest tussen de 100 en 120 haren per dag. Dit is normaal en je merkt het vaak niet omdat er ook weer haren bij groeien. Als je meer haren verliest dan dat er bij groeit, dan kun je te maken krijgen met een dunne haardos.
Het is ook een feit dat mannen sneller kaal worden dan vrouwen. Een duidelijke oorzaak is er niet, behalve de theorie dat het afnemen van het testosterongehalte bij een man de oorzaak kan zijn. Als je onzeker bent over je kaalheid, dan kun je tegenwoordig terecht bij verschillende klinieken die haartransplantaties aanbieden. Er zijn ook andere oorzaken die kaalheid kunnen veroorzaken. Sommige fabeltjes zijn daarentegen weer niet waar.
Mensen die petjes dragen worden sneller kaal
Ja, en nee. Het is niet bewezen dat mensen die regelmatig een petje dragen sneller kaal worden. Het wordt een andere zaak als dat petje erg strak zit. Hierdoor kan er erg veel druk op de haarwortels ontstaan waarna tractie-alopecia kan ontstaan. In de volksmond heet dat ‘haaruitval door trekken’. Dit gebeurt ook wel bij vrouwen die hun haren vaak in een knot of een staart dragen.
Bekijk ook:
Een krijsend kind in de supermarkt: zo ga je ermee om
Stress is een grote boosdoener
We benoemden het hierboven al; stress kan zeker invloed hebben op het krijgen van kaalheid. Wees gerust, als je examenstress of een andere ‘tijdelijke stressfactor’ hebt dan is er niets aan de hand. Pas als je voor een lange periode wordt blootgesteld aan stress dan kun je te maken krijgen met kaalheid. In sommige gevallen groeit er haar terug als de stress voorbij is, maar dat is niet altijd het geval.
Knoflook smeren tegen kaalheid
Er zijn mensen die zweren bij het smeren van knoflook op kale plekken om de haargroei te bevorderen. Dit is een fabeltje. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het smeren van knoflook helpt tegen kaalheid. Als je knoflook eet dan kan het wel een positief effect op haargroei hebben. Knoflook bevat zwavel, wat de basis is voor keratine, en dat maakt je haar sterker.
Haaruitval is genetisch bepaald
Dit is een feit. Als kaalheid in de familie zit, dan heb jij sneller de kans dat jij ook vroegtijdig te maken krijgt met haaruitval. Het zit dus in de familie. Er is niets wat dit proces tegen kan houden. Er bestaan verschillende middeltjes die prediken die kaalheid tegen zouden gaan, maar dat is onwaar. Je kunt het wel enige tijd uitstellen, maar je moet er toch aan geloven. De enige oplossing is een haartransplantatie.
Bekijk ook:
Top 10 oma’s middeltjes tegen ziekten en kwalen
Als je vaker je haar knipt dan groeit het sneller terug
Dit is een van de grootste fabeltjes in deze categorie. Je haar groeit echt niet sneller terug als je de schaar er vaker in zet. Als je de haarpunten knipt, en geen last meer hebt van gespleten haarpunten, dan lijkt het alsof je een vollere bos hebt. Het is echter gezond om je haar af en toe bij te knippen, maar het gaat er echt niet sneller van groeien.
Haaruitval neemt toe in de herfst
Dit is een verrassend feitje! De zon heeft absoluut een positief effect op haargroei. Vitamine D heeft hier een groot aandeel in. Je huid houdt daarnaast in de zomermaanden je haren sneller vast als een natuurlijke reactie op UV-straling. In de herfst zit je dus in een uitvalfase. Je hoeft je hier niet druk over te maken, deze fase duurt maar een paar weken. Je hebt dus weinig kans op kaalheid in de hersft, hoewel je wel meer haar verliest.