Zo hard zijn de prijzen van koopwoningen gestegen in de afgelopen 20 jaar


Door de krappe woningmarkt worden koopwoningen tegen steeds hogere prijzen verkocht. koopwoningen zijn op het moment van schrijven twee keer zoveel waard als twintig jaar geleden. Met name in de randstad, met de gemeente Amsterdam als uitschieter, zijn de prijzen van koopwoningen fors gestegen. We hebben uitgezocht hoe de huizenmarkt de afgelopen twee decennia heeft bewogen.

De prijzen van koopwoningen in de afgelopen 20 jaar

De betrouwbaarste bron die we kunnen raadplegen over de prijzen op de huizenmarkt is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij hebben aan het einde van vorig jaar een artikel gepubliceerd waarin staat dat de prijzen van koopwoningen bijna 1 procent lager zijn ten opzichte van vorig jaar. Echter, als we kijken naar de cijfers van de afgelopen twintig jaar, zijn de huizenprijzen in dit tijdsbestek bijna verdrievoudigd.

Het CBS baseert de cijfers op onderzoeken die in samenwerking met het kadaster zijn bewerkstelligd. De reden voor de sterke stijging is de bevolkingsgroei en het grote tekort aan koopwoningen. De mediane koopprijs van een particuliere koopwoning was in 2000 nog gemiddeld 200.000 euro. In 2018 tikte de grafiek 350.000 euro aan. Op dit moment is de vraagprijs voor een gemiddelde koopwoning ruim 400.000 euro. Vaak worden deze ook nog boven de vraagprijs verkocht.

Bekijk ook:

De containerwoning het huis van de toekomst?

prijzen van koopwoningen nederland

Groei van huizenprijzen per provincie

Door de groeiende bevolking is de vraag naar koopwoningen flink toegenomen. Volgens het CBS zijn de huizenprijzen vooral in de grote steden de grootste stijgers. Ook de huizenprijzen in Flevoland mogen genoemd worden. In deze provincie stegen de huizenprijzen in de afgelopen jaren met 19,2 procent. In Limburg is een continue stijging van gemiddeld 13,5 procent te zien en in Drenthe tikt de grafiek 18,5 procent aan.

Locatie is alles. Je betaalt per vierkante meter en daar zitten enorme verschillen in per gemeente. De duurste gemeente is Amsterdam, daar betaal je gemiddeld € 7187 per m². De tweede en derde plek worden toegewezen aan Laren en Bloemendaal, waar je respectievelijk € 6327 en € 6053 betaalt voor een vierkante meter. Zo is te lezen op de website van de Hypotheker. De stijging in de grote steden is vooral te wijten aan het feit dat steeds meer mensen naar de stad trekken.

huizenprijzen

Prognose prijzen van koopwoningen over 10 jaar

Er zullen in de aankomende tien jaar naar verwachting veel koophuizen worden bijgebouwd. Ondanks dit feit zullen de prijzen van koopwoningen niet veel gaan dalen. We hebben geen glazen bol, dus we kunnen de toekomst niet voorspellen. Maar als we kijken naar de beweging van de huizenmarkt van de afgelopen twintig jaar, in combinatie met de huidige bevolkingsgroei, dan zal de prijs van een huis in 2034 minstens net zo duur zijn als dat nu het geval is.

De investering in een koopwoning levert op termijn rendement op. Vastgoed is een betrouwbare investering, om deze reden kopen mensen in deze tijd liever een woning dan dat ze een woning huren. Als je wilt weten wat jouw huis waard is, of wat een huis waard is dat je op het oog hebt, dan kun je het adres checken op website watismijnhuiswaard.com. Het is overigens altijd verstandig om specialisten te raadplegen voordat je tot een koop overgaat. De prijzen van koopwoningen kunnen namelijk erg fluctueren.https://www.trending.nl/living/prijzen-van-koopwoningen-20-jaar/