11 tips voor beter slapen in het vliegtuig


Mensen die een lange vlucht in het vliegtuig hebben meegemaakt zullen ongetwijfeld te maken hebben gehad met tijdverschil en slaapgebrek. Sommige gelukkigen kunnen heel goed slapen in het vliegtuig, anderen doen geen oog dicht, waardoor een jetlag uiteindelijk een eeuwigheid lijkt te duren. Wij hebben 11 tips die je kunt toepassen als je beter wilt slapen in het vliegtuig, want we willen uiteraard allemaal uitgerust op vakantie gaan.

Beter slapen in het vliegtuig

Reizen naar een verre bestemming kan best vermoeiend zijn. Als je een beetje fris en fruitig aan wil komen, dan kun je het beste slapen in het vliegtuig. Het bijkomende voordeel is dat je een groot gedeelte van de vlucht niet bewust meemaakt, dus gevoelsmatig is de reis dan een stuk minder zwaar. Helaas gooien krijsende kinderen, luidruchtige buren en turbulentie vaak roet in het eten, dus hoe ga je daar het beste mee om?

Je ontkomt simpelweg niet aan de bovenstaande ergernissen, maar je kunt jezelf er wel tegen wapenen. Als je de onderstaande tips ter harte neemt, dan zul je zeker een stuk beter slapen in het vliegtuig. Het zijn simpele trucjes die ervoor zorgen dat je een stuk comfortabeler reist. Een stillere vlucht met extra beenruimte, wie wil dat nou niet? Je hoeft er niet eens veel voor te betalen met deze handige trucjes.

slapen in het vliegtuig

Reis Premium Economy Class

Als je geen geld hebt (of uit wil geven) aan een first class-ticket of een business class-ticket, dan is een premium economy class-ticket een goed en betaalbaar alternatief. Deze optie heeft een andere check-in, betere maaltijden en meer beenruimte. Als je relaxter kunt zitten dan kun je ook makkelijker slapen.

Kies je stoel zorgvuldig

Als je een vlucht gaat boeken dan kun je in sommige gevallen kiezen waar je gaat zitten. Veel mensen kiezen voor een plek naast het raam, zodat ze ergens tegenaan kunnen leunen als ze willen slapen. Je kunt ook kiezen voor een bulkhead seat. Dit zijn de stoelen in de voorste rij, naast de nooduitgangen. Je hebt niemand voor je, dus kun je lekker je benen strekken als je wilt slapen in het vliegtuig.

Pas je slaapritme aan voor de vlucht

Als je een langeafstandsvlucht hebt gepland dan ga je meestal door verschillende tijdzones. Je kunt je hierop voorbereiden door de dagen voordat je gaat vliegen je dag- en nachtritme aan te passen op de komende vlucht. Als je dit doet dan zul je een stuk minder last hebben van een jetlag en zul je een stuk makkelijker in het vliegtuig in slaap vallen.

slapen in het vliegtuig slaapritme

Kies voor een directe vlucht

Kies voor een directe vlucht naar je bestemming, indien mogelijk. Als je onderweg moet overstappen dan slaap je een stuk minder lang. Je zal je na een directe vlucht ook een stuk frisser voelen dan tijdens een vlucht waarbij je een of meerdere keren moet overstappen. Daarnaast heb je ook geen stress voor de overstap, dus zit je een stuk relaxter in je vel.

Drink geen koffie

Hoe lekker een vers bakkie koffie ook lijkt tijdens de vlucht, het is niet verstandig om het te drinken. Je kunt het beste gewoon water drinken, alcohol is ook niet verstandig want dat verstoort je slaapritme nog meer. Het is algemeen bekend dat cafeïne je wakker houdt, dus kun je dat beter uit de weg gaan als je wil slapen in het vliegtuig.

Maak gebruik van accessoires om te kunnen slapen

Het is een feit dat nekkussens, oogmaskers en noise-cancelling hoofdtelefoons extra ruimte in je koffer innemen, maar probeer ze toch maar mee te nemen. Deze spullen helpen je namelijk perfect bij het slapen in het vliegtuig. Een noise-cancelling hoofdtelefoon is zo goed als onmisbaar, want zo block je alle irritante geluiden, en een nekkussen ondersteunt je hoofd als je wil slapen. Neem je gewoon mee, je zult jezelf achteraf dankbaar zijn.

slapen in het vliegtuig accessoires

Trek makkelijke kleding aan

Je kunt ervoor kiezen om een driedelig pak of een cocktailjurk aan te trekken als je gaat vliegen, want dan vlieg je zeker in stijl. Erg comfortabel is het echter niet. Trek je makkelijkste trainingsbroek of huiskloffie aan als je gaat reizen, want dan kun je het beste slapen in het vliegtuig. De temperaturen kunnen nogal verschillen in het toestel, dus neem ook een trui of vest mee in de koffer om lekker warm te blijven.

Hou altijd je gordel om

Het gebeurt regelmatig dat je tijdens je vlucht je gordel om moet doen, vaak vanwege turbulentie. Je zit niet te wachten op een stewardess die je uit je slaap haalt om jou dat te vertellen. Hou je gordel altijd om. Als je een dekentje gebruikt dan strik je de gordel over de deken, zodat de stewardess ziet dat je hem om hebt. Ze hoeft je dan niet wakker te maken als het lampje ‘gordel om’ verschijnt.

Zorg voor ontspanning

Zorg voor ontspanning voor en tijdens de vlucht. Pak je koffer en alle andere spullen ruimschoots voor de reis in, zodat je de dagen voor de vlucht kunt relaxen. Ook tijdens de reis moet je zoveel mogelijk zorgen voor ontspanning. Stretch regelmatig en mediteer als je dat gewend bent. Als je zo relaxed mogelijk bent, dan zul je zien dat slapen in het vliegtuig een stuk makkelijker gaat.

slapen in het vliegtuig ontspanning

Drink geen dranken met koolzuur

Een glaasje frisdrank is lekker tijdens de vlucht, maar deze dranken zorgen ook voor een opgeblazen gevoel op grote hoogten. Het laatste wat je wilt is met een opgeblazen gevoel in je stoel zitten en de boel flink laten ontluchten wordt je ook niet in dank afgenomen door je medepassagiers. Hou het bij een watertje of een vruchtensap. Zonder een opgeblazen gevoel zul je zeker een stuk makkelijker in slaap vallen.

Doe het de eerste dag rustig aan

Als je op je bestemming bent aangekomen dan krijg je misschien last van een jetlag, maar het is toch verstandig om de plaatselijke tijd aan te houden. Ga lekker relaxen aan het zwembad en wacht tot de avond zijn intrede doet. Als je het plaatselijke dag- en nachtritme zo snel mogelijk aanhoudt dan ben je ook razendsnel van je jetlag af. Met de bovenstaande tips zul je in ieder geval tijdens de vlucht beter slapen in het vliegtuig.https://www.trending.nl/travel/tips-beter-slapen-in-het-vliegtuig/