Zo creëer je een mooi terras in je natuurvriendelijke tuin – Wonen Trends


Het contrast tussen de verschillende tuinen wordt tegenwoordig steeds groter. In sommige steden en wijken zie je overal enkel tegels in de tuin liggen, terwijl op andere plekken elke tuin flinke bomen en een grote hoeveelheid bloemen bezit. Het lijkt bijna alsof het onmogelijk is om voor zowel de mens als de flora en fauna een fijne plek te maken. Wil jij wel een prettige harmonie in jouw tuin creëren? Lees dan snel verder om te zien wat je allemaal nodig hebt om een mooie zitplek in je tuin te maken.

Het gaat om de juiste combinatie

Hoewel veel mensen het onderhoud van een natuurlijke tuin wat beangstigend vinden, biedt de chaotische uitstraling van een natuurvriendelijke tuin juist ook meer ruimte om de natuur haar gang te laten gaan. Wanneer je alles dicht tegelt, zal onkruid ook meer opvallen, terwijl je met een natuurlijke grond juist de schoonheid van de bloemen ziet. De balans zit hem dus in de ruimte bieden aan de natuur, terwijl je jouw eigen noodzakelijkheden een plekje geeft in die prachtige natuur. Hiervoor heb je dus natuurlijke onderdelen nodig, maar ook meubels en andere spullen om in alle rust van je omgeving te kunnen genieten.

Het moois van de natuur

Allereerst kun je het beste zoveel mogelijk tegels uit je tuin halen. Over dichte aarde of gras kun je ook gemakkelijk lopen. Sterker nog, op blote voeten loopt dit een stuk fijner en ook je huisdieren zullen de voorkeur geven aan gras of aarde dan aan tegels. Wil je bepaalde onderdelen van je tuin uitlichten of een mooi pad creëren, dan kun je kiezen voor natuurlijke paden gemaakt van boomschors of kiezels. Vervolgens kun je een mooi, natuurlijk zonnescherm plaatsen door één of meerdere dakbomen te plaatsen waar je jouw natuurlijke terras wilt hebben. Zo bied je een prettig onderkomen voor jezelf én voor allerlei verschillende dieren en insecten. De schaduw is prettig op hete zomerdagen, maar de warmte kan dankzij de bladeren toch nog redelijk doorkomen. Als laatste kun je de omgeving opfleuren of afbakenen door het toevoegen van bloemperken of struiken. Zo krijg je een prachtig natuurlijk geheel als basis voor je terras.

Het gemak van de mens

Als jouw natuurlijke plaatje staat, kun je alles toevoegen dat jou helpt met ontspannen in je tuin. Denk aan comfortabele bankjes of leunstoelen. Een mooie tafel om aan te kunnen eten of je drinken op te zetten en voldoende verlichting, zodat je zelfs op warme zomeravonden nog kunt genieten van een leuk boek lezen in je tuin. Als je een mooie dakboom hebt geplaatst, kun je lichtsnoeren tussen de takken hangen voor een prachtige samenkomst van het licht en de kleuren van de takken en bladeren. Ook kun je kleine lampjes met spiezen plaatsen in de grond rondom je bloemperken of struiken, zodat ook deze goed zichtbaar blijven in het donker. Voeg als laatste nog heerlijke kussens en kleedjes toe, zodat iedereen zo comfortabel mogelijk kan genieten van jouw natuurlijke terras. Zo heb je gemakkelijk een natuurlijk terras gecreëerd in je natuurvriendelijke tuin.

Waarop moet je letten met dakbomen

Dakbomen zijn perfect voor het creëren van natuurlijke schaduwen in je tuin. Toch is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je heerlijk kunt genieten van je nieuwe natuurlijke terras. Dakbomen verliezen namelijk blad, waardoor je in de winter met een flinke hoeveelheid bladeren kunt komen te zitten. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, als je tijdig je kussens en kleedjes weer naar binnen hebt gehaald. Dankzij de natuurlijke werking van je tuin, zal de bodem de meeste bladeren weer opnemen als voeding voor de planten die groeien in je tuin. Ook zijn deze bladeren een veilig en fijn onderkomen voor bijvoorbeeld egels, die steeds meer en meer bedreigd worden in de betegelde wereld. Het is dus het beste als je de bladeren pas wegharkt aan het begin van de lente, wanneer er weer nieuwe bladeren aan je dakboom groeien en je weer gebruik wilt gaan maken van je terras. Je zult merken dat je minder bladeren hoeft te harken als je hebt gekozen voor een natuurlijke ondergrond.

Bijkomend voordeel van sommige dakbomen

Er zijn ook dakbomen die een extra voordeel hebben. Ze groeien namelijk met vruchten die je kunt eten. De Moerbei is bijvoorbeeld een dakboom-soort dat braamachtige vruchten groeit die je tijdens je warme zomerdagen lekker als snack van je natuurlijke parasol kunt plukken. Hetzelfde geldt voor de daksierappel. Hoewel deze vruchtjes niet heel lekker zijn voor mensen, eten vogels er graag hun buik mee rond voordat ze vertrekken naar het warmere zuiden in het najaar. Let wel op dat deze vruchten ook vlekken kunnen maken op je kussens en kleedjes, mits je er niet op tijd bij bent. Wederom een reden om tijdig je zachte zit-oppervlakken naar binnen te verhuizen.

 

Voor meer informatie over de verschillende soorten dakbomen en welke het beste bij jou en jouw tuin passen, kun je rondkijken bij het prachtige aanbod of contact opnemen met de kweker. Deze kan je alles vertellen over alle voordelen van de verschillende dakbomen.

Onderhoudsarm, maar het kan geen kwaad

Jouw natuurlijke terras is relatief onderhoudsarm in vergelijking met de moderne terrassen die je tegenwoordig veel ziet, maar het heeft natuurlijk wel altijd een beetje aandacht nodig. Je kunt jouw natuurlijke terras laten floreren met de volgende onderhoudsvormen:

 

  • Geef je bloemen en struiken op warme dagen, in de avond wat water
  • Snoei in het najaar je dakboom. Dit gaat gemakkelijk dankzij het kleinere formaat van de boom en de begeleiding die de takken al krijgen door de constructie in de boom
  • Neem in het voorjaar en in de zomer af en toe de meubels af met een doekje
  • Hark een overvloed aan bladeren weg, zodat je zonder zorgen op blote voeten naar het terras kunt lopen

 

En zo geniet je met weinig onderhoud van een heerlijk, natuurlijk terras in jouw natuurvriendelijke tuin.https://vintagewonen.nl/tuin/zo-creeer-je-een-mooi-terras-in-je-natuurvriendelijke-tuin/