welke soorten zijn er?


De trap is een blikvanger in iedere woning. Dan wil je natuurlijk dat de trap goed past binnen de stijl van jouw woning. Daarom kies je voor een designtrap! Een designtrap wordt helemaal naar jouw smaak en wensen gemaakt. Je hebt dus veel keuze in vorm, soorten materiaal en soms zelfs de locatie. Op deze manier heb je altijd een trap die helemaal binnen de architectuur van jouw woning past.

Wat is een designtrap

We spreken van een design trap als deze afwijkt van de ‘standaard’. Design trappen wijken af in vorm, materiaal en afwerking. Het zijn geen trappen waar je zomaar aan voorbij loopt. Het zijn trappen die een belangrijk onderdeel uitmaken van de architectuur van een woning.

‘Design’ staat niet noodzakelijk gelijk aan ‘modern’. Je hoeft dus geen modern of industrieel interieur te hebben om voor een designtrap te kiezen. Ook in bijvoorbeeld een bohemien interieur of een plattelandswoning pas je een designtrap prima in.

Het materiaal van de designtrap

Het materiaal van de trap is vaak bepalend voor de uitstraling. De keuze van het materiaal hangt dus af van jouw interieur en wensen. Hout bijvoorbeeld, straalt warmte en duurzaamheid uit. Het past helemaal binnen de sfeer van een landelijk interieur en geeft een warme toets aan een industriële of moderne inrichting. Staal, beton en glas hebben een steriele uitstraling die goed past binnen een moderne of industriële inrichting.

Bij een design trap wordt meestal gekozen voor een combinatie van diverse materialen om verschillende sferen te combineren. Een stalen trap met glazen wanden bijvoorbeeld, of een trap van massief hout met een stalen trapleuning.

Soorten design trappen

De zwevende trap

De zwevende trap zie je vooral in strakke en/of moderne interieurs. Met een zwevende trap lijkt een ruimte groter omdat het deel onder de trap open blijft. Je kunt er bij een zwevende trap zelfs voor kiezen de ruimte tussen de treden open te laten door geen stootborden te plaatsen, zodat je tussen de treden door kunt kijken als je op de trap staat. Omdat sommige mensen zich daar niet comfortabel bij voelen kan uiteraard ook gekozen worden voor ‘gesloten’ treden door ze te voorzien van stootborden. Bij een zwevende trap is, net zoals bij iedere trap, veiligheid van groot belang. Dit betekent dat de trap zeer goed verankerd moet worden in de muur. Ook is het verstandig aan tenminste een kant van de trap een leuning te installeren.

De muizentrap

Bij een muizentrap zijn de delen die de traptreden dragen zichtbaar. Deze zogenaamde ’trapbomen’ zie je aan de zijkant van de trap, en zijn in het contour van de traptreden gesneden, dus getrapt. Het wordt ook wel een ‘muizenboomtrap’ of ‘zigzagtrap’ genoemd.

De wenteltrap

Deze trap heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een ‘wokkelvorm’. De trap gaat niet in een rechte lijn naar boven, maar draait omhoog. Hierdoor hoeft de trap dus niet langs een muur te lopen, maar kan hij ook in het midden van een ruimte geplaatst worden omdat hij zelfdragend is. Een wenteltrap hoeft geen hele draai te maken, ook bij een (flauwe) bocht wordt gesproken van een wenteltrap. De spiltrap is een vorm van de wenteltrap, waarbij de trap om een spil draait en daar ook op steunt.

De keuze voor de vorm en het materiaal van een designtrap hangt dus helemaal af van jouw interieurstijl en wensen. Kies jij voor een designtrap, dan is het verstandig je goed te laten voorlichten en verschillende voorbeelden te bekijken, zodat je zeker weet dat je de juiste trap kiest die de ideale blikvanger is in jouw interieur!



https://wegwijzerinterieurwereld.nl/tips/design-trappen-voor-je-huis-welke-soorten-zijn-er/