Wat kan je doen tegen een nekhernia?


De klassieke hernia die mensen kunnen hebben in hun rug is ongetwijfeld bij iedereen wel bekend. Dit gezegd hebbende is het zo dat er in de praktijk ook zoiets bestaat als een zogenaamde nekhernia. Zoals de naam al aangeeft bevindt deze zich niet in de rug, maar wel in de nek. Ze ontstaat op het ogenblik dat één van de tussenwervenschijven in de nek begint uit te puilen. Wanneer dat gebeurt bestaat de kans dat ze op een zenuw gaat drukken. Op deze manier kan pijn ontstaan in één van de twee armen. Ben jij ook geconfronteerd met een dergelijke aandoening en zou je graag te weten willen komen wat je daar nu precies tegen kan ondernemen? Blijf dan vooral nog even verder lezen.

Wat zijn de symptomen die je ervaart?

Laat ons in eerste instantie uiteraard even een blik werpen op de symptomen die je ervaart bij een nekhernia. Wat deze symptomen betreft is het zo dat je pijn krijgt in één van de beide armen. Het gaat hierbij om een pijn die niet alleen snijdend, maar ook brandend of schietend kan zijn van aard. 

Niet zelden is het zo dat de pijn ook voelbaar is tot in je hand. Het gaat hierbij om een erg vervelende pijn die bovendien ook steeds aanwezig is. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat er ook nog andere klachten te kop opsteken. Het kan in dat geval gaan om klachten zoals bijvoorbeeld:

  • Pijn in de nek;
  • Tintelingen die voelbaar zijn in de arm en / of de hand; 
  • Een slapend of doof gevoel welke optreedt in de arm en / of hand; 
  • Een beperktere hoeveelheid aan kracht in de schouder, arm of hond; 

Voor heel wat mensen geldt dat ze in eerste instantie al een tijd te kampen hadden met klachten in de nek voordat ze armpijn kregen. Het is dus ook bij jou mogelijk dat deze situatie zich voordoet.

Hoelang kan zo’n nekhernia duren?

Wanneer je het vermoeden hebt geconfronteerd te worden met een nekhernia is het altijd interessant om dit te laten controleren door de huisarts. Dit gezegd hebbende is het zo dat de behandeling doorgaans vooral bestaat uit pijnbestrijding. In negen van de tien gevallen is het bovendien zo dat een dergelijke aandoening uit zichzelf overgaat, zolang er daar maar voldoende tijd overheen gaat. In principe is de hoeveelheid aan tijd die hiervoor is vereist ongeveer twee maanden. In ernstige gevallen kan er een operatie moeten worden uitgevoerd, maar dat is eigenlijk meer uitzondering dan regel. Nagenoeg alle mensen zijn na een jaar verlost van deze aandoening.

Hoe ziet de behandeling van zo’n nekhernia eruit?

Er bestaan mogelijkheden om een nekhernia operatief aan te pakken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er eerder zelden voor deze oplossing wordt gekozen. Dat is in het bijzonder het gevolg van het feit dat een dergelijke ingreep eigenlijk niet is vereist omdat het merendeel van de nekhernia’s op termijn uit zichzelf overgaan. Blijkt dit bij jou niet het geval te zijn of acht de neuroloog die de zaak voor jou heeft bekeken het toch raadzaam om tot een ingreep over te gaan? In dat geval er voorafgaand aan de ingreep eerst nog even een hernia MRI scan worden gemaakt.



https://aegonnk.nl/wat-kan-je-doen-tegen-een-nekhernia/