Tips om je in je nieuwe stad Amsterdam aan te passen


Je hebt beslist om de grote stap te nemen, en te verhuizen naar een van de meest bruisende steden van Europa. Amsterdam is veelzijdig en biedt zijn inwoners een unieke levenservaring. Maar voor je daar helemaal van kunt genieten kun je beter eerst onze ‘inburgeringscursus’ op naslaan.

Die begint met de voorbereiding van de verhuizing. En geen betere partner dan Tripplo om je bij te staan met alles wat je nodig hebt om die overgang vlot en comfortabel te laten verlopen. Ben je uiteindelijk op je nieuwe stek beland, is het onze gids die zal overnemen.

Verken je omgeving

Neem de tijd om de verschillende buurten van Amsterdam te verkennen.  Wandel of fiets door de grachten en steegjes om een gevoel voor de stad te krijgen. En wat je er als nieuwe bewoner gratis bijkrijgt, is een vakantiegevoel. Omdat alles nieuw is, lijkt het wel een vakantiebestemming. Zeker als je langs een van de vele parken kuiert. Het Vondelpark spreekt tot ieders verbeelding. Slenter langs de grachten en verbaas je aan de prachtige architectuur van weleer.

Terwijl je op verkenning gaat, heb je ook meteen de eerste kans om met de locals te verbroederen. Amsterdammers hebben een open en gastvrije inborst. Als jij je op dezelfde manier opstelt, zou dat geen probleem mogen zijn. Later kun je nog altijd op zoek gaan of er ook mensen van je eigen streek zijn. Het is tenslotte altijd leuk om even terug in het oude dialect een praatje te slaan en anekdotes van die streek op te halen.

Mokum is een fietsstad

Hier is het niet koning auto, maar prins fiets die regeert. Een van de eerste aanpassingen die nieuwe bewoners, en buitenlanders in het bijzonder, moeten leren en ondervinden. Respecteer deze fietscultuur. En hou je aan de normen die in de stad gelden. Dat betekent onder andere dat je ’s avonds met licht rondrijdt.

Behalve de fiets is ook een uitgebreid en goed georganiseerd net voor het openbaar vervoer. Test het uit voor je het echt nodig hebt. Weet hoe je kunt betalen, waar de haltes zijn en hoe je kunt stoppen op je bestemming. Reis met de fiets of met de tram, maar leer ook de spitsuren kennen. Dan kan het op tram en bus wel even aardig druk zijn.

Amsterdammers proberen hun steentje bij te gragen aan het milieu. Dat kun je ook merken aan de gescheiden ophaling van het huisvuil.

De gewoontes, cultuur en culinaire genoegens

Maar er is nog meer dat zal bepalen of de Amsterdammers je in hun hart zullen sluiten. Misschien gek, maar hier zijn we gewoon om onze schoenen uit te trekken als we bij iemand op bezoek gaan. Nederlanders waarderen beleefdheid en respect. Wees vriendelijk en respectvol naar anderen. Dat geldt natuurlijk overal, maar in Amsterdam is het de uitgelezen manier om er vlug bij te horen.

Dat kun je nog versnellen door je aan te sluiten bij een plaatselijke hobby- of sportclub. Dit kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en je passies te delen. Door je nieuwe sociale contacten kun je alles te weten komen over de komende activiteiten in de stad die de moeite waard zijn. Je kunt tips scoren over de beste clubs om te dansen en de beste tentjes om te eten. Maak kennis met de coffeeshopcultuur. Hier wordt cannabis helemaal legaal verkocht. Dat vooral voor niet-Nederlanders wat vreemd vinden.

Eten en drinken is in Amsterdam in overvloed. Dankzij de generaties lange multiculturele samenleving, kun je keukens proeven uit alle uithoeken van de wereld. Er zijn niet minder dan 1300 restaurants en 700 fastfoodtenten in de stad. Zo zijn er de Foodhallen. Hier kun je hapjes en streetfood kopen. Zowel lokale specialiteiten zoals haring, als exotische Vietnamese Nems.

Maar je nieuwe stad heeft ook een rijke geschiedenis. Die loopt teug tot in de Gouden Eeuw en de hoogdagen van de Oost-Indische Compagnie. Daar vind je dan overal in de stad de sporen van terug.

Daarnaast zijn de Jordaan, de Oude Jodenbuurt en de Oostelijke Eilanden volksbuurten waar je het echte Amsterdamse leven kunt beleven. In de Jordaan zijn er evenementen die je nergens anders terugvindt.

En dan zijn er natuurlijk de vele markjes. De Albert Cuyp markt is een van de grootste en bekendste in Europa. De markt is zes dagen per week geopend. Je kunt allerhande spullen kopen aan de meer dan 260 kraampjes. Tussendoor geniet je van een lekker maatje of een pannenkoek met stroop. Maar er zijn er nog wel meer. De vlooienmarkt op het Waterlooplein en de bloemenmarkt om er maar twee te noemen.

Zorg dat je zaken ook administratief in orde zijn

Meld je aan bij de stad. Dat kun je trouwens doen vier weken voor je verhuist. Dan kan helemaal online lopen. Alle officiële instanties worden automatisch op de hoogte gebracht van je nieuw adres, daar hoef je zelf niets meer voor te doen. En nog een voordeel is dat je na je aanmelding een bewonerskaart kunt hebben. Die geeft je bepaalde parkeerrechten in de stad. Het is niet omdat er veel gefietst wordt dat je ook helemaal geen auto meer hebt.



https://amsterdamdiary.com/nl/blog/tips-om-je-in-je-nieuwe-stad-amsterdam-aan-te-passen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tips-om-je-in-je-nieuwe-stad-amsterdam-aan-te-passen