Portugese laurier haag in de tuin aanplanten – Wonen Trends


De Prunus lusitanica Angustifolia, is de Latijnse benaming voor een Portugese laurier en is populair als haagplant. De Portugese Laurier is zeer makkelijk in onderhoud, kent een dichte begroeiing en heeft dieproze takken. De bladeren voelen dik en leerachtig aan én deze haagplant is winterhard. U kunt er alle kanten mee op. Een laag haagje als erfafscheiding? Of liever een hoge om de lelijke muur die grenst aan uw tuin aan het zicht te onttrekken? Beide is met de Portugese Laurier mogelijk. De Portugese laurier kan namelijk wel 3 tot 5 meter hoog worden. Zo geniet u van de privacy en beschutting die de Portugese laurier u geeft. Maar door het goed te snoeien kunt u ook kiezen voor een lage variant.

De bloeiwijze van de Portugese Laurier

Er zijn diverse Portugese laurier voordelen. Wanneer u bijvoorbeeld houdt van bloemen zit u met deze laurierhaag wel goed. In het voorjaar komen er prachtige bloemtrossen aan. Volle trossen van witte bloemetjes die wel zo’n 15 centimeter lang kunnen zijn. Wanneer u de de planten als haag heeft aangeplant kunt u zich voorstellen dat het één witte wolk van bloemtrossen is. Bijen en vlinders zijn gek op deze bloemen dus zullen zeker vaste bezoekers van uw tuin zijn. De Portugese Laurier kan in principe overal worden aangeplant, maar hoe meer zon, hoe meer bloemtrossen er verschijnen. Na de bloei komen er in het najaar rode besjes aan die verkleuren naar zwart. Vogels zijn verzot op deze besjes.

Snoeien

Aan het einde van de zomer is de beste periode om de Portugese laurier te snoeien. Doe dit op een niet al te warme, liefst bewolkte dag. Net als dat voor andere snoeiplanten geldt, is hierdoor de kans op verbranding van de bladeren. Om weer te genieten van een volle haag snoeit u de bovenkant iets smaller dan de onderkant. Zo krijgen de onderste takken ook voldoende zonlicht. Het verschil in breedte van de Prunus lusitanica Angustifolia trekt redelijk snel weer bij. Om te zorgen voor goede voedingsstoffen kunt u na het snoeien nog organische meststof toevoegen. 

Het verzorgen van de Portugese Laurier

Behalve snoeien behoeft de Portugese laurier weinig verzorging. Geef het direct na het aanplanten voldoende water en doe dit ook in periodes dat het extreem droog en warm is. Geef daarbij water op de kluit en bodem maar niet op het blad. De kans bestaat dat de bladeren van de laurierhaag dan verbranden. Wanneer u deze tips opvolgt zult u zien dat een Portugese laurier mooi uitgroeit tot de gewenste hoogte.https://vintagewonen.nl/tips/portugese-laurier-haag-in-de-tuin-aanplanten/