Overkappingen – gewoon langer in de tuin gaan zitten – Wonen Trends


Er is soms nog wel wat verwarring tussen overkappingen en veranda’s. Hoewel die twee termen op het eerste gezicht hetzelfde uitdrukken, verschillen ze namelijk toch wel van elkaar. De veranda is vaak overdekt. En een veranda is altijd een uitbouw van een huis, die zit daaraan vast. En een overkapping zou je ook ‘los’ achter in je tuin kunnen neerzetten. Een veranda heeft nogal eens (glazen) wanden en bij een overkapping vind je onder het dak geen wanden, alleen een aantal poten die het dak de lucht inhouden. Tot slot is de veranda als een soort podium, dus verhoogd, aangebracht. Terwijl de ‘vloer’ van een overkapping niet boven het tuingras uitsteekt.

Overkappingen beschermen je tegen zon en regen

Maakt dat nou eigenlijk een verschil, zo’n ‘zwevend’ dak ergens in je tuin? De wind houd je er niet mee weg maar een felle zon of een fikse regenbui wel degelijk. Het dak is vooral goed in het drooghouden van de ruimte eronder. Vandaar dat je er elektrische apparaten kunt laten werken terwijl het regent dat het giet. Die staan lekker droog zoals een barbecue, bijvoorbeeld. Het is ook een uitnodiging toch nog even in de tuin te gaan zitten, ook al is er gevaar dat er miezerige buitjes overtrekken. En bij een zomerse hittegolf is het nu juist onder een tuinoverkapping goed toeven. Heb je een groot gezin of echt veel overkapte ruimte nodig? Dan monteer je gewoon twee standaard overkappingen aan elkaar. Zo kunnen je loungemeubelen net zo droog staan als de grote jacuzzi ernaast.

Kies de juiste plaats voor overkappingen

Het is wel handig om vooraf goed na te denken over waar je het afdak het beste kunt opstellen. De ligging van de tuin ten opzichte van de zon is dan leidend. Een tuin op het zuiden krijgt veel meer zon dan eentje op het noorden. Check in elk geval waar het zonlicht het langst blijft en welke tuindelen nogal schaduwrijk zijn. Laat je ook even voorlichten over welk model in jouw situatie het best gaat werken. Soms heb je meer baat bij een ‘doorschijnend’ dak en soms bij een echt gesloten dak. Bij je tuin en huis past soms een houten exemplaar beter, een andere keer een aluminium exemplaar. Bij de eerste ga je dan voor de ‘natuurlijke’ uitstraling en bij de tweede voor een moderne look en een onderhoudsvrije overkapping.

Vergroten van je woonruimte

Overkappingen kun je dus diep in de tuin opbouwen maar ze kunnen ook tegen het huis gemonteerd. Voor de wet is elke overkapping een aan- of uitbouw. Dus kun je vergunningvrij bouwen tot een aantal m2’s. Tenminste, wanneer je het afdak achter de woning plaatst. Het voordeel van een overkapping tegen je pand aan, is dat je vooral in de zomer meer woonruimte krijgt. Want je kunt snel van kamer of keuken naar je ‘buitenruimte’ lopen.

Flexibel met zon of schaduw

Tot de nieuwere trends op het gebied van overkappingen behoren kappen die uit lamellen bestaan. Die kun je op diverse standen draaien. Zo kun je het licht van boven regelen en variëren op schaduw of zonneschijn.

Liever een mirador overkapping kopen? Doe dit simpel online!https://vintagewonen.nl/tuin/overkappingen-gewoon-langer-in-de-tuin-gaan-zitten/