Keukentips: Hoe Ga Je Het Beste Om Met Je Keramische Pannen?


Als je hebt geïnvesteerd in keramische pannen, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaan. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze op de juiste manier behandelt. Hier zijn enkele essentiële tips om het meeste uit je keramische pannen te halen.

Het Juiste Gebruik Van Keramische Pannen

 1. Voorverwarmen: Verwarm je keramische pan altijd voor gebruik voor. Dit helpt om de warmte gelijkmatig over de pan te verdelen en voorkomt dat voedsel aan de pan blijft plakken.
 2. Temperatuurregeling: Keramische pannen houden de warmte goed vast, dus het is niet nodig om ze op hoog vuur te gebruiken. In feite kan te hoge hitte de anti-aanbaklaag beschadigen.
 3. Keukengerei: Gebruik houten of siliconen keukengerei in plaats van metalen om de anti-aanbaklaag niet te krassen.

Onderhoud Van Keramische Pannen

 1. Reiniging: Hoewel veel keramische pannen vaatwasmachinebestendig zijn, is handwas de beste manier om ze schoon te maken. Gebruik warm water, een zachte spons en een mild afwasmiddel.
 2. Drogen: Droog je keramische pannen altijd volledig af voordat je ze opbergt om te voorkomen dat er vocht in de pan blijft zitten.
 3. Opslag: Als je ruimte hebt, bewaar je pannen dan los van elkaar om te voorkomen dat ze elkaar beschadigen. Als je ze moet stapelen, plaats dan een zachte doek tussen elke pan.

Kleine Problemen Oplossen

 1. Vlekken: Als er vlekken op je pan zitten die je niet kunt verwijderen met normale reiniging, probeer dan een pasta van bakpoeder en water. Laat het een paar uur op de vlek zitten en schrob dan voorzichtig.
 2. Aangekoekt Voedsel: Als er voedsel aan je pan kleeft, vul de pan dan met een mengsel van water en azijn en breng het aan de kook. Laat het afkoelen en schrob de pan schoon.

 

Keramische pannen kunnen vele jaren mee

Met de juiste zorg en behandeling kunnen je keramische pannen je vele jaren van uitstekende service bieden. Deze tips helpen je om je keramische pannen in topconditie te houden, zodat je kunt blijven genieten van de voordelen.

Soorten Pannen Die Je In De Keuken Tegenkomt

Naast keramische pannen zijn er nog andere soorten pannen die je in de keuken tegenkomt. Elk type pan heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende kooktechnieken.

 1. Roestvrijstalen pannen: Deze pannen zijn duurzaam en bestand tegen roest en corrosie. Ze zijn ideaal voor het bereiden van sauzen en voor het bruinen van voedsel. Ze kunnen echter voedsel laten aanbranden als ze niet goed worden gebruikt.
 2. Gietijzeren pannen: Gietijzeren pannen zijn zeer duurzaam en houden de warmte goed vast. Ze zijn perfect voor langzaam koken en voor gerechten die van het fornuis naar de oven gaan, zoals stoofschotels.
 3. Koperen pannen: Koperen pannen warmen snel op en koelen ook snel af, waardoor ze ideaal zijn voor recepten die een nauwkeurige temperatuurregeling vereisen. Ze zijn echter niet geschikt voor gebruik op inductiekookplaten en vereisen regelmatig onderhoud om hun glans te behouden.
 4. Aluminium pannen: Aluminium pannen zijn lichtgewicht en betaalbaar, met een goede warmtegeleiding. Ze kunnen echter gemakkelijk krassen en kunnen reageren met zure of alkalische voedingsmiddelen, waardoor ze mogelijk een metaalachtige smaak aan het voedsel geven.
 5. Non-stick pannen: Non-stick pannen, zoals Teflon, zijn ideaal voor het koken van delicate voedingsmiddelen zoals eieren en vis, omdat ze voorkomen dat voedsel aan de pan blijft plakken. Ze moeten echter voorzichtig worden behandeld om de non-stick coating niet te beschadigen.

Elk type pan zijn eigen voordelen

Elk type pan heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende kooktechnieken. Keramische pannen, met hun superieure anti-aanbak eigenschappen en milieuvriendelijkheid, zijn echter een uitstekende allrounder en een waardevolle aanvulling op elke keuken.https://bestelampen.nl/keukentips-hoe-ga-je-het-beste-om-met-je-keramische-pannen/