Huis uit erfenis verkopen of behouden?


Wanneer u een woning erft, komt er veel op u af, waar uw hoofd op dat moment waarschijnlijk helemaal niet naar staat. Toch is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Wilt u de woning behouden om er zelf in te wonen, of wilt u de woning verkopen? Om de rust voor uzelf te bewaren, is het fijn om hier een beeld van te krijgen.

Huis uit erfenis bewonen

Als u de enige erfgenaam bent, kunt u erover nadenken om het huis te behouden en het zelf te bewonen. Wanneer er andere erfgenamen zijn, zoals broers en zussen, moet u deze uitkopen, waarvoor een taxatie nodig is. Als er wordt besloten dat één van de erfgenamen de woning overneemt, hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden. De erfbelasting, gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning, blijft verplicht, ook bij overname van de woning. Binnen acht maanden na het overlijden dient er aangifte gedaan te worden en dient de erfbelasting betaald te worden.

Huis uit erfenis verkopen

Het kan financieel aantrekkelijk zijn om een huis uit erfenis te verkopen. Wanneer er nog een hypotheek op de geërfde woning zit, moet u deze als erfgenaam doorbetalen. Ook kosten als verzekering en energierekeningen lopen door. Daarnaast kan er ook een restschuld op de woning zitten, wat het geval is als het hypotheekbedrag hoger is dan de waarde van de woning. Wanneer er een restschuld op de geërfde woning zit, is het verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit houdt in dat u de erfenis alleen accepteert als de erfenis positief is. Door de woning snel te verkopen, bent u snel van de doorlopende kosten af, en voorkomt u dat u erfbelasting moet betalen over het vermogen dat nog in het huis zit. Het is daarom slim om de geërfde woning binnen acht maanden te verkopen.

Verkopen via een vastgoedexpert

Het verkopen van een huis uit erfenis kan een stuk gemakkelijker worden door het te verkopen aan een vastgoedexpert. U bent hierdoor ook verzekerd van een verkoop binnen acht maanden, omdat het verkoopproces via een vastgoedexpert erg snel verloopt. Ook wanneer u de woning al te koop heeft gezet, maar het einde van de acht maanden dichterbij komt en de woning nog niet verkocht is, kan het fijn zijn om een vastgoedexpert te raadplegen. U kunt de woning vrijblijvend aanmelden, en wanneer er interesse is, heeft u binnen drie dagen al een bod op de woning. Een vastgoedexpert als Bagro Vastgoed zorgt voor een zorgeloze, snelle verkoop.https://villabouchina.nl/wonen/huis-uit-erfenis-verkopen-of-behouden/