Hoe ziet een werkdag van een monteur in de machinebouw eruit?


Ben je het liefst de hele dag met machines bezig? Dan is een baan in de machinebouw wat voor jou! Als machinebouwer ben je namelijk verantwoordelijk voor het bouwen, onderhouden én repareren van allerlei machines. Twee rechterhanden met een flinke dosis technische inzicht zijn onmisbaar in deze rol. Benieuwd hoe een werkdag van een monteur in de machinebouw eruitziet? We vertellen je er alles over in deze blog.

De werkzaamheden

Wat houdt de functie precies in? Als machinebouwer, ook wel monteur machinebouw genoemd, werk je in de machinebouw. De machinebouw wordt ook wel machine-industrie of machinebouw industrie genoemd. De exacte werkzaamheden van een monteur machinebouw hangen af van de soort machines die je maakt en het bedrijf waarin je werkt. Net zoals een monteur ben je bezig met het onderhouden, repareren en installeren van machines. Een brede functie dus. Daarnaast werk je mee aan vernieuwing binnen de machinebouw.

Hoewel de functie overeenkomsten vertoont met een monteur technische dienst, storingsmonteur, onderhoudsmonteur en assemblagemonteur, zijn er duidelijke verschillen te benoemen. Zo zorg jij bij de meeste vacatures in de techniek als machinebouwer voor:

  • Technische tekeningen schetsen en aflezen;
  • Bouwen, onderhouden en repareren van machines;
  • Meedenken over vernieuwingen in de machinebouw;
  • Installaties uitvoeren.

De werkdag van een machinebouwer

Zoals we net vertelde hangen de exacte werkzaamheden af van de soort machines die je maakt en het bedrijf waarin je werkt. Toch komen de meeste werkzaamheden van machinebouwers overeen.

Bij aankomst op de werkplaats groet je je collega’s. Je loopt naar je werkplek en je gaat – na een kop koffie – direct aan de slag. Vandaag staat er een drukke werkdag op de planning. Je werkt al wekenlang aan een bepaald project en de deadline nadert. In de ochtend start je met het aflezen van de technische tekeningen. Hierin staat precies beschreven welke afmetingen en onderdelen de machine moet krijgen. Vervolgens is het tijd om de machine verder te bouwen. Nadat je het juiste gereedschap bij elkaar hebt verzameld, voer je de gegevens in de machine.

Naast het bouwen van machines, ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie. Gedurende de dag loop je tegen een aantal problemen aan. Net als een servicemonteur ga je op zoek naar de oorzaak van het probleem. Heb je die gevonden? Dan vervang je waar nodig de onderdelen of voer je installaties uit. Om 17:00 uur is de werkdag voorbij. Je kijkt uit naar morgen, want dan staat de testrun van de machine gepland.

Iets voor jou?

Enthousiast geworden van deze technisch vacature? Synsel Techniek biedt verschillende banen in de techniek aan. Met een netwerk van meer dan 2500 bedrijven is er gegarandeerd een vacature die past bij jouw wensen en ambities.https://www.trending.nl/zakelijk/hoe-ziet-een-werkdag-van-een-monteur-in-de-machinebouw-eruit/