De wintertijd gaat ieder jaar in op de laatste zondag van oktober. Dit jaar zal dat in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober zijn, dan wordt de klok om 03:00 een uur achteruit gezet. Voor de meeste mensen betekent dat een uurtje langer slapen, maar is het verzetten van de klok wel gezond? En waarom bestaat er überhaupt een zomer- en een wintertijd? We duiken even in de tijd om dit toch wel vreemde fenomeen te ontrafelen, en hebben de voor- en nadelen naast elkaar gelegd.
Het ontstaan van de zomer- en wintertijd
Het ontstaan van de zomer- en wintertijd stamt uit 1977, toen men op zoek was naar een manier om energie te besparen. Voordat dit besluit werd genomen was de standaardtijd de wintertijd zoals wij die nu kennen. Een paar jaar voor de invoering van de zomertijd was er een oliecrisis begonnen, dus werd er naarstig gezocht naar een manier om energie te besparen. Door de invoering van de zomertijd zou het langer licht zijn, dus moesten de lampen in huis en op straat minder vroeg aan.
Daarnaast was de gedachte dat mensen na de invoering van de zomertijd vaker buiten zouden vertoeven, omdat het langer licht is en ze dus langer op een terras of in het park zouden doorbrengen. Hoe meer mensen er buiten zijn, hoe minder televisies en andere elektrische apparaten er zouden worden gebruikt, zo was de redenering. Na de zomer wordt de klok weer een uur achteruit gezet, dat noemen we tot op de dag van vandaag de wintertijd.
Daglicht heeft invloed op onze bioritme
Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar de effecten van het wisselen tussen de standaardtijd (wintertijd) en de zomertijd. De onderzoekers zijn het er allemaal over eens dat mensen slechter slapen als er van tijd wordt gewisseld, vooral het wisselen naar de zomertijd heeft direct effect op het bioritme van de mens. Opvallend is dat de gezondheid van mensen zichtbaar achteruit gaat na deze wisseling, er komen ook meer hartinfarcten voor rond deze periode.
De studies geven aan dat het gezonder is om een standaardtijd aan te houden, dat in dit geval de wintertijd zou zijn. Onderzoekers hebben zelfs de link gelegd met een verhoogde kans op kanker als het slaapritme wordt verstoord, ze verwijzen hierbij naar de gevallen van kanker bij mensen die nachtdiensten draaien. De Europese Commissie heeft in 2018 voorgesteld om alle lidstaten voor een vaste tijdstelling te laten kiezen, maar dat is tot op heden niet doorgevoerd.
De voor- en nadelen van de wintertijd
Het grootste voordeel van de wintertijd is het effect op de biologische klok van mensen. Het is gunstig voor de volksgezondheid als we standaard de wintertijd instellen. Het RIVM heeft dit bevestigd, daarom is het vreemd dat het wisselen van de tijd in Nederland nog steeds niet is afgeschaft. Het nadeel van de wintertijd is voor veel mensen het feit dat het al vroeg donker wordt.
Zonaanbidders en mensen die graag buiten zijn balen er misschien van dat ze bij het invoeren van de zomertijd weer moeten wennen aan de nieuwe tijd, maar ze zien een groot voordeel in het uren daglicht. In de maanden maart tot en met oktober genieten mensen optimaal van de zon. Er zitten dus voor- en nadelen aan het wisselen van de tijd, maar dat is voor veel mensen persoonlijk.
https://www.trending.nl/health/voordelen-nadelen-wintertijd/