dit kun je claimen bij de verzekering


Op het moment van schrijven raast storm Ciarán over ons kikkerlandje. Nederland wordt woest gegeseld door Moeder Natuur en dan kun je rekenen op de nodige stormschade. Dakpannen die als blaadjes van het dak vliegen, omgevallen bomen en wat dacht je van rondvliegend puin op je auto? Als je pech hebt dan heb je last van materiële schade als de storm gaat liggen, maar welke schade kun je bij de verzekering claimen?

Stormschade claimen bij de verzekering

Als je schutting tijdens een storm omvalt of rondvliegende dakpannen schade veroorzaken dan kan de schade worden vergoed, het is uiteraard wel de bedoeling dat je hiervoor verzekerd bent. Veel verzekeraars willen zo weinig mogelijk uitkeren en zullen allemaal geraffineerde smoesjes verzinnen om onder de claim uit te komen, dus je moet je verzekeringspolis goed onder de loep nemen als je verzekerd wilt zijn voor stormschade.

Als je een opstalverzekering of een inboedelverzekering hebt dan ben je in de meeste gevallen verzekerd tegen stormschade in en om het huis, dus ook je tuin. Als een omgevallen boom op je overkapping of tuinhuis valt tijdens de storm, dan kun je deze stormschade dus claimen bij de verzekering. Als je stormschade aan je auto hebt dan kun je in de meeste gevallen terecht bij de je autoverzekering. Ook in dit geval moet je eerst goed nalezen of stormschade wordt gedekt. Als je een extra dekking hebt afgesloten is dat vaak wel het geval.

Bekijk ook:

15 verbijsterende weetjes over onweer

stormschade claimen

Wat is verstandig om te doen?

Het belangrijkste is de schade zo goed mogelijk vastleggen. Zet bijvoorbeeld een webcam in het raamkozijn, gericht op de auto of de overkapping als je denkt dat er schade kan ontstaan. Als je het moment dat de schade ontstaat niet vast kan leggen dan is het belangrijk dat je de schade zo goed mogelijk fotografeert als de storm is gaan liggen. Laat de stormschade vooral intact en ga niets herstellen. Een verzekeraar zal in sommige gevallen een schade-expert langs sturen om de stormschade op te nemen.

Verzekeraars doen ook moeilijk als er schade is die je had kunnen voorkomen. De schade mag dan wel door de storm zijn gebeurd, maar als jij de schade had kunnen voorkomen dan kan de verzekering moeilijk doen. Denk hierbij aan het preventief verwijderen van dode takken, achterstallig onderhoud en losliggende dakpannen. Zorg er dus voor dat je de buitenkant en de omgeving van de woning goed onderhoudt. Als een boom op de auto valt dan suggereren sommige verzekeraars dat je aan moet kloppen bij de gemeente, maar daar moet je niet intrappen.

Bekijk ook:

De ergste stormen ooit gefilmd

stormschade verzekering

Welke schade wordt vergoed?

Alle schade die door een storm is veroorzaakt kun je in principe claimen bij de verzekeraar. Van stormschade aan een zonnescherm tot aan waterschade aan een ondergelopen kelder. Denk er wel aan dat een verzekeraar ook beroep doet op logisch verstand. Als het gaat stormen dan laat je het zonnescherm natuurlijk niet open staan, en ze zijn ook niet blij met losse troep in de tuin, zoals bloempotten die worden geclaimd. Net zoals bij het preventief verwijderen van dode takken kun je dit ook voorkomen.

Dan hebben we ook nog het eigen risico. Deze voorwaarden staan in je verzekeringspolis. Een eigen risico is het bedrag dat je zelf op moet hoesten om de schade te herstellen. Deze is bij een storm vaak hoger, maar dat verschilt per verzekeraar. Denk hierbij aan een bedrag tussen de 200 en 500 euro. Tot slot: je kunt pas praten over stormschade als er daadwerkelijk een storm is geweest. Meestal wordt er pas vergoed bij windkracht 7 of hoger. Een verzekeraar gaat vrijwel altijd uit van de berichten van het KNMI. Dezelfde regels worden overigens ook gehanteerd in het geval van onweer.



https://www.trending.nl/geld/stormschade-claimen-verzekering/