Ze rijden met honderden kilometers per uur in razendsnelle Audi’s, gebruiken explosieven voor het opblazen van pinautomaten en schieten gewetenloos op achtervolgende politieagenten. Plofkrakers gaan genadeloos voor de buit en blazen voor geld hele winkelpuien op. Wat drijft deze criminelen? En hoe gaan ze te werk? We hebben de beschikbare informatie en cijfers over plofkraken opgezocht.
De werkwijze van plofkrakers
Volgens de media worden de meeste plofkraken gepleegd in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De daders komen veelal uit Nederland en weten dat de pinautomaten bij onze oosterburen veel minder goed beveiligd zijn. Als ze een automaat hebben uitgezocht dan stelen ze een snelle auto, zodat ze na de plofkraak zo snel mogelijk de grens over kunnen. Vervolgens gaan ze met gereedschap en explosieven op hun doel af.
Eenmaal bij de pinautomaat aangekomen gaat het snel. De criminelen spuiten een explosief gas in de automaat – zoals acetyleen – en dichten alle gaten waaruit het gas eventueel zou kunnen ontsnappen. Als de automaat vol zit dan brengen ze de boel tot ontploffing, waarna ze bij de geldlade kunnen komen. Soms worden er ook vaste explosieven gebruikt, zoals semtex. Het komt vaak voor dat er flink wat schade aan winkelpuien en bankgebouwen ontstaat.
De gemiddelde buit van plofkraken
De drijfveer van deze criminelen is geld, zonder twijfel. Bij een uiterst professionele en succesvolle plofkraak kunnen tonnen aan cash geld worden buitgemaakt. Amateurs proberen het ook wel, maar die vertrekken door onkunde vaak met lege handen. In 2023 werden er 127 plofkrakers opgepakt, die samen worden verdacht van 460 plofkraken in Duitsland. Er zijn al een aantal doden gevallen. De meeste van hen zijn criminelen die crashen tijdens hun vlucht, dat soms gepaard gaat met snelheden boven de 250 kilometer per uur.
In 2023 is er volgens nieuwszender RTV Utrecht bijna 29,9 miljoen euro buitgemaakt. De criminelen zijn bereid om zeer hoge risico’s te nemen voor het geld in de pinautomaten. Er zijn inmiddels verschillende maatregelen genomen om plofkraken tegen te gaan, zoals een betere en efficiëntere samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse politie. De pinautomaten in Duitsland worden ook steeds beter beveiligd tegen explosieven.
Wat is de pakkans?
Toen het ‘fenomeen’ plofkraken nog relatief nieuw was, kwamen de criminelen er vaak mee weg. Door met razendsnelle auto’s na de kraak meteen het land weer te verlaten, gaven ze de Duitse politie het nakijken. Eenmaal in Nederland stappen de criminelen over in andere auto’s en verdwijnen in de nacht. In de loop van de jaren heeft de politie de werkwijze van de criminelen in kaart gebracht, evenals de locatie waar de meeste daders vandaan komen, dat is uit de omgeving van Utrecht.
Nu zijn er speciale teams in zowel het Duitse als het Nederlandse politiekorps opgezet die zich volledig richten op het bestrijden en voorkomen van plofkraken. Banken nemen ook hun maatregelen. Door de samenwerking van de politie uit beide landen en intensieve controles wordt de pakkans steeds groter. Daarmee nemen de criminelen ook steeds grotere risico’s, waarbij al meerdere doden zijn gevallen.
Plofkraken in Nederland
In Nederland komen significant minder plofkraken voor, al gebeurt dat wel nog steeds. De eerste plofkraak in Nederland vond rond 2005 plaats. Dit gebeurde destijds voornamelijk met gas. Toen dit steeds vaker gebeurde werden er verstrekkende maatregelen genomen. Er werden gasdetectiesystemen geplaatst. Daarnaast kwamen er ook camera’s die in directe verbinding stonden met de meldkamer van de politie.
Toen er ook pinautomaten werden verwijderd weken de criminelen voor hun plofkraken uit naar Duitsland. Door de betere beveiliging van pinautomaten gebruiken de criminelen steeds zwaardere explosieven. Soms moet een heel wooncomplex worden ontruimd omdat deze na een plofkraak op instorten staat. Deze criminelen zullen doorgaan tot ze gepakt worden, of als er geen cash geld meer uit de muur getrokken kan worden.
https://www.trending.nl/bizar/plofkraken-buit-pakkans-vlucht/