Sanitaire hulpmiddelen in huis voor hulpbehoevenden – Wonen Trends


Voor mensen die door leeftijd, ziekte of een handicap extra ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven, kunnen sanitaire hulpmiddelen een groot verschil maken. Deze hulpmiddelen helpen de zelfstandigheid te bevorderen en zorgen voor meer veiligheid in huis, met name in de badkamer, waar het risico op uitglijden en vallen groot is. Hier zijn enkele veelvoorkomende sanitaire hulpmiddelen die het leven van hulpbehoevenden een stuk comfortabeler kunnen maken.

1. Douchestoelen en badbanken

Een douchestoel of badbank is een essentieel hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met lang staan of balansproblemen hebben. Deze stoelen bieden een stabiele zitplaats tijdens het douchen, wat niet alleen comfortabel is, maar ook veiliger. Douchestoelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van eenvoudige plastic stoelen tot modellen met rug- en armleuningen voor extra ondersteuning. Voor badliefhebbers is een badbank ideaal; deze kan over de rand van het bad worden geplaatst, waardoor de gebruiker zittend in en uit het bad kan komen zonder te glijden. Bij Sani-Assist schaf je dit soort spullen aan.

2. Antislipmatten en handgrepen

Een andere belangrijke maatregel om de veiligheid te verbeteren, is het plaatsen van antislipmatten in de douche, het bad en op de badkamervloer. Deze matten verminderen het risico op uitglijden, vooral wanneer de vloer nat is. In combinatie met strategisch geplaatste handgrepen aan de muur, bijvoorbeeld bij het toilet, de wastafel en in de douche, bieden ze extra ondersteuning tijdens het staan of verplaatsen.

Handgrepen zijn eenvoudig te installeren en helpen mensen met beperkte mobiliteit om zich veilig vast te houden terwijl ze in en uit de douche of het bad stappen, of zich optrekken van het toilet. Ze zijn er in verschillende maten en uitvoeringen, zodat ze in elk badkamerontwerp passen.

3. Verhoogde toiletzittingen

Een verhoogde toiletzitting kan het leven van hulpbehoevenden aanzienlijk vergemakkelijken, vooral voor mensen met verminderde kracht in de benen of heupen, zoals ouderen of mensen met artritis. Door het toilet hoger te maken, wordt het gemakkelijker om te gaan zitten en weer op te staan zonder te veel druk op de gewrichten te zetten. Sommige modellen hebben ingebouwde armleuningen voor extra stabiliteit, wat extra handig is voor mensen met beperkte mobiliteit.

4. Wandbeugels en verstelbare wastafels

Wandbeugels zijn een eenvoudig maar effectief hulpmiddel dat op verschillende plekken in de badkamer kan worden geplaatst, zoals bij de douche, het bad of de wastafel. Ze bieden ondersteuning bij het opstaan en zitten, of om stabiliteit te bieden tijdens het verplaatsen. Deze hulpmiddelen kunnen veel valpartijen en ongelukken voorkomen en geven de gebruiker meer vertrouwen in hun bewegingen.

Verstelbare wastafels zijn ideaal voor rolstoelgebruikers of mensen die moeite hebben met bukken. Deze wastafels kunnen op de gewenste hoogte worden ingesteld, zodat iedereen er comfortabel bij kan. Dit zorgt voor meer zelfstandigheid bij dagelijkse taken zoals tandenpoetsen of handen wassen.

Sanitaire hulpmiddelen in huis kunnen dus een groot verschil maken in de kwaliteit van leven voor hulpbehoevenden. Ze bevorderen niet alleen de veiligheid, maar ook de zelfstandigheid in de badkamer, wat een risicovolle omgeving kan zijn. Door te investeren in hulpmiddelen zoals douchestoelen, handgrepen, antislipmatten en verhoogde toiletzittingen, wordt de badkamer veiliger en gebruiksvriendelijker voor iedereen die extra ondersteuning nodig heeft.

 

 



https://vintagewonen.nl/wonen/sanitaire-hulpmiddelen-in-huis-voor-hulpbehoevenden/