De huidige achtertuin trends – Wonen Trends


De achtertuin is niet langer alleen maar een plek waar we onze planten verzorgen en de was laten drogen. Tegenwoordig transformeren steeds meer mensen hun achtertuin tot een volwaardige leefruimte waar ze kunnen ontspannen, genieten en gasten kunnen ontvangen. Of het nu gaat om een moderne stedelijke tuin of een ruim landelijk perceel, de trends van dit jaar richten zich op comfort, functionaliteit en esthetiek. In dit artikel duiken we in de meest populaire achtertuin trends van dit moment en ontdekken we waarom ze zo geliefd zijn.

Trend 1: Overkapte leefruimtes

Een van de meest prominente trends van dit jaar is het creëren van overkapte leefruimtes in de achtertuin. Deze trend is vooral populair omdat het mensen de mogelijkheid biedt om het hele jaar door van hun buitenruimte te genieten, ongeacht het weer. Of het nu regent, waait of de zon fel schijnt, een overkapping biedt bescherming en comfort.

Deze overkapte ruimtes worden vaak uitgerust met comfortabele zitmeubelen, sfeerverlichting en zelfs verwarmingselementen, waardoor het een ideale plek is om tot laat in de avond te vertoeven. Wanneer je bezoek hebt, fungeert deze ruimte als een verlengstuk van je woonkamer, perfect voor gezellige avonden met vrienden en familie.

Trend 2: Multifunctionele buitenkeukens

Een andere trend die steeds meer aan populariteit wint, is de opkomst van multifunctionele buitenkeukens. Waar een eenvoudige barbecue ooit voldoende was, kiezen tuinliefhebbers nu voor volledig uitgeruste buitenkeukens met kookplaten, pizzaovens, wastafels en zelfs koelkasten. Deze keukens maken het mogelijk om een complete maaltijd buitenshuis te bereiden zonder telkens naar binnen te hoeven lopen.

Buitenkeukens dragen bij aan de gezelligheid en het samenzijn. Het koken wordt een sociale activiteit waarbij vrienden en familie kunnen toekijken, meehelpen of simpelweg genieten van een drankje terwijl het eten bereid wordt.

Trend 3:Duurzaamheid en natuurlijke materialen

Duurzaamheid is een trend die al enkele jaren steeds sterker wordt, en ook in de tuin is deze beweging zichtbaar. Steeds meer mensen kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en natuursteen voor hun tuinmeubilair en bestrating. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar geven de tuin ook een warme en authentieke uitstraling.

Daarnaast zien we een toename in het gebruik van gerecyclede materialen en het planten van inheemse planten die minder water en onderhoud nodig hebben. Door deze duurzame keuzes te maken, dragen tuinbezitters bij aan het behoud van de natuur en creëren ze een omgeving die beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.

Trend 4:Buitenverlichting

Goede verlichting in de tuin is essentieel, niet alleen voor de sfeer, maar ook voor de veiligheid. De trend van dit moment is om buitenverlichting te integreren op een manier die zowel functioneel als esthetisch is. Denk aan subtiele LED-strips onder de overkapping, sfeervolle lantaarns langs het tuinpad, of spotlights die de mooiste planten en bomen in de spotlight zetten.

Een populaire keuze is het gebruik van slimme verlichting, waarmee je de verlichting kunt bedienen via je smartphone. Hiermee kun je de lichtintensiteit en kleur aanpassen aan de gewenste sfeer, of het nu gaat om een rustige avond of een feestelijke bijeenkomst.

Om je tuin helemaal compleet te maken, kun je overwegen om bij Bamled te kijken. Zij bieden een breed scala aan verlichting, waaronder buitenverlichting die perfect aansluit bij de nieuwste tuintrends.

Trend 5: Verticale tuinen

Niet iedereen heeft de luxe van een grote achtertuin, maar zelfs in kleine ruimtes zijn er genoeg mogelijkheden om een groene oase te creëren. Verticale tuinen zijn een uitstekende oplossing voor wie beperkt is in ruimte maar toch wil genieten van groen om zich heen.

Deze tuinen, waarbij planten verticaal tegen muren of speciale structuren groeien, zijn niet alleen een lust voor het oog, maar dragen ook bij aan een betere luchtkwaliteit en een koeler microklimaat in de tuin. Ze zijn eenvoudig te onderhouden en kunnen aangepast worden aan de beschikbare ruimte, of het nu gaat om een klein balkon of een smalle stadstuin.

De huidige achtertuin trends laten zien dat de tuin steeds meer wordt gezien als een verlengstuk van de woning. Of je nu kiest voor een overkapte leefruimte, een multifunctionele buitenkeuken of een duurzame en groene oase, de mogelijkheden zijn eindeloos. Met de juiste keuzes en aandacht voor detail kun je een achtertuin creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een plek waar je kunt ontspannen en genieten, ongeacht het seizoen.

 



https://vintagewonen.nl/tuin/de-huidige-achtertuin-trends/