Euonymus fortunei Emerald ’n Gold in de tuin – Wonen Trends


Op zoek naar een plant waarmee u een kleine haag kunt creëren? Dan is de Euonymus fortunei Emerald ’n Gold heel geschikt. De Nederlandse benaming voor Euonymus is kardinaalsmuts. Deze prachtige soort staat erom bekend dat het winterhard is waardoor het geen blad verliest. Verder kan de kardinaalsmuts op iedere standplaats worden aangeplant en is het makkelijk in onderhoud. Al deze eigenschappen gelden dus ook voor het familielid Emerald ’n Gold. Het dankt de benaming aan de groen-gele bladeren die voor een adembenemend gouden gloed zorgen. In de winterperiode verkleuren de blaadjes rood waarna ze onder invloed van het voorjaarszonnetje weer hun kenmerkende goudgroene kleur krijgen. 

Euonymus fortunei Emerald ‘n Gold: kleine plant met groots effect

De Euonymus fortunei Emerald ’n Gold kan zowel solitair, in borders, groeperingen of als haag worden aangeplant. Het kent een brede, bossige groeiwijze en wordt maximaal 50 centimeter hoog. Dat maakt de Emerald ’n Gold met name geschikt voor kleinere tuinen. Net als de Euonymus familieleden verschijnen er in de periode juni tot augustus witte bloemetjes die daarna overgaan in rode besjes. Maar bij de Emerald ’n Gold zijn de bloemen en de besjes met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Qua grondsoort heeft het niet echt eisen, zolang de bodem maar goed doorlatend is. Want natte voeten, daar houdt de Emerald ’n Gold niet van. Aanplanten kan het hele jaar door, behalve tijdens een vorstperiode. Houd er bij het aanplanten wel rekening mee dat de plant voldoende ruimte krijgt om de bossige, breed gespreide groeiwijze goed kan ontwikkelen. 

De verzorging van de Fortunei Emerald ‘n Gold

Bij droge periodes is het aan te raden om de Euonymus fortunei Emerald ’n Gold regelmatig van water te voorzien. Om ervoor te zorgen dat de plant goed gedijt en de blaadjes hun gouden gloed behouden kunt u in het voorjaar, ergens in maart, organische mestkorrels rondom de plant strooien. Herhaal dit nog een keer in juni en u zult zien dat uw Emerald ’n Gold nog mooier en sterker worden dan ze al waren. Tussen maart en mei is de perfecte periode om de plant te snoeien. Verwijder daarbij in ieder geval dode en beschadigde takken. En wanneer u wilt kunt u de Emerald ’n Gold ook in vorm snoeien.    



https://vintagewonen.nl/tips/euonymus-fortunei-emerald-n-gold-in-de-tuin/