De houten vloer is weer helemaal terug


Lang was strak en minimalistisch de norm als het gaat om Nederlandse huiskamers, maar nu lijkt het tij te keren. Waar de meeste huiskamers de afgelopen jaren voorzien waren van lichtgrijze PVC-vloeren – het liefst in combinatie met strakke, witte muren – kiezen steeds meer mensen voor hout. Houten vloeren zijn weer helemaal terug van weggeweest. Hieronder vertellen we je waarom dat zo is, wat de opties zijn, hoe je een houten vloer kunt leggen en waar je inspiratie op kunt doen.

Wat is het voordeel van hout?

Hout heeft een karakteristieke en sfeervolle uitstraling. Omdat het een natuurlijk materiaal betreft, is ook geen enkele houten vloer hetzelfde. Ieder stuk hout heeft weer andere nerven en uiterlijke kenmerken. Door middel van een houten vloer kun je de uitstraling van je woning behoorlijk veranderen. Het zorgt ervoor dat je woning sfeervoller en levendiger wordt. Bovendien gaat hout goed samen met uiteenlopende kleuren en stijlen.

Nog een belangrijk voordeel van hout is dat het een zeer lange levensduur heeft. Een massief houten vloer kan levenslang meegaan. Zodra de vloer versleten is, kan deze licht opgeschuurd en opnieuw gelakt worden. Hierna kan de vloer er weer jarenlang tegenaan. Een houten vloer kan dus een erg goede keuze zijn. Het is dan ook niet gek dat de houten vloer terug van weggeweest is!

Bekijk ook:

Dyson luchtreinigers; de drie beste modellen op een rijtje

Heeft een houten vloer ook nadelen?

Iedere vloer heeft zijn voor- en nadelen. Vooral de prachtige uitstraling is voor velen een reden om voor een houten vloer te kiezen. Maar een massief houten vloer kan ook vrij prijzig zijn en heeft ook relatief veel onderhoud nodig. Daarnaast is een massief houten vloer ook vrij lastig om te leggen. Nu is het goed om te weten dat er ook enkele alternatieven zijn. Wil je een vloer met de uitstraling van hout? Dan kun je bijvoorbeeld ook voor een laminaat-, parket- of pvc-vloer kiezen.

Massief hout, laminaat of lamelparket

Hout heeft een natuurlijke charme die past bij verschillende soorten interieurs. Of het nu gaat om een monumentaal pand of een hypermodern appartement, een houten vloer misstaat eigenlijk nooit. Een reden waarom mensen ondanks dat toch kozen voor een PVC-vloer of een tegelvloer, is omdat dit soort materialen in principe een stuk onderhoudsvriendelijker en duurzamer zijn. Bovendien zijn ze beter geschikt voor vloerverwarming.

Er zijn tegenwoordig veel goede alternatieven voor massief hout zoals laminaat of lamelparket. Deze vloeren hebben de voordelen van PVC, maar zijn nauwelijks meer te onderscheiden van massief hout. Kies je voor een parket- of laminaatvloer, dan profiteer je dus van het belangrijkste voordeel dat een houten vloer te bieden heeft: de prachtige uitstraling.

Bekijk ook:

Ontdek de veelzijdigheid van stalen plantenbakken

Je hoeft het niet zelf te doen

Een veelvoorkomende reden waarom mensen afzien van een houten vloer en toch kiezen voor een ander materiaal, is dat een houten vloer niet altijd makkelijk te leggen is. Zeker als je gaat voor massief hout, is er veel vakmanschap nodig om een mooi resultaat te bereiken. Laat dit geen reden zijn om niet te investeren in die stijlvolle houten vloer die je altijd al wilde, want je kunt vandaag de dag bij veel vloerenwinkels voor een scherpe prijs een vloer laten leggen.

Als je het leggen van de vloer overlaat aan een professional, weet je zeker dat het goed gebeurt. En dit hoeft echt geen fortuin te kosten. Sterker nog, als de vloer door een professional gelegd is, kan dit er ook voor zorgen dat de vloer langer meegaat. Waardoor dit op de lange termijn ook financieel gezien vaak de beste oplossing is.

Vergelijk de opties

Voor mooie houten vloeren moet je bij De Vloerenkenner zijn. Het mooie is dat je hier ontzettend veel keuze hebt, waardoor je altijd wel een vloer vindt die aansluit bij jouw interieur. Hier kun je op je gemak de vele kleuren, patronen en texturen vergelijken. Van lichte eiken visgraatvloeren tot minimalistische grijze vloeren van lamelparket, er is voor ieder wat wils.



https://www.trending.nl/living/de-houten-vloer-is-weer-helemaal-terug/