Sociale media en kinderen | Stimuleer online veiligheid


Social media kan op allerlei manieren invloed uitoefenen op kinderen. Als ouder is het belangrijk om te weten hoe je hier goed mee om kunt gaan. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen om ervoor te zorgen dat je kinderen zo goed mogelijk kunt beschermen tegen online gevaren.

Negatieve impact op de geestelijke gezondheid van kinderen

Er zijn diverse manieren waarop social media invloed kunnen hebben op de geestelijke gezondheid van kinderen. Door een ouderlijk toezicht app om in andere telefoon te kijken zoals mSpy te gebruiken kun je als ouder het online gedrag van je kind beter in de hand houden. Uit onderzoek blijkt dat wanneer jonge kinderen veel tijd op social media doorbrengen, dit later van invloed kan zijn op hun mentale gezondheid. Hieronder zie je een aantal manieren waarop dit terug kan komen:

Depressie

Hoewel er nog niet is bewezen dat social media zelf depressies kan veroorzaken, versterkt het wel een aantal symptomen. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een hogere mate van isolatie en eenzaamheid, waardoor een depressie sneller ontwikkeld kan worden.

Bekijk ook:

Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Slaap

Door het verslavende aspect van social media kunnen jonge tieners en kinderen er helemaal in opgaan. Doordat ze constant bezig zijn met berichten lezen en plaatsen en chatten met anderen kan dit een negatieve invloed hebben op hun nachtrust.

Angst

Door de perfecte wereld die wordt weergegeven op social media kunnen veel kinderen zich angstig gaan voelen. De druk om ook zo’n leven te leiden en continu dingen te moeten plaatsen kan dan ook een erg negatieve invloed hebben op de geestelijke gesteldheid.

Hoe ouders kunnen helpen

Er zijn verschillende manieren waarop je als ouder kinderen kunt helpen om verantwoord om te gaan met social media. Hiermee voorkom je overmatig gebruik en beperk je het risico dat ze met een van de bovenstaande problemen te maken krijgen. Kijk hier naar wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen.

Gelimiteerd social media gebruik

Spreek goed af op welke momenten kinderen social media mogen gebruiken en voor hoelang. Hiermee kun je een duidelijke grens aangeven en ervoor zorgen dat het verslavende karakter van platformen als Instagram, TikTok, X en Facebook niet de overhand krijgt.

Bekijk ook:

Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Praten over social media

Het is altijd goed om een dialoog te voeren over dit soort onderwerpen. Door alles bespreekbaar te maken is de kans ook groter dat kinderen eerder naar je toe zullen stappen als er iets niet goed gaat. Zo kun je onder andere de volgende dingen bespreken:

  • Wie ze allemaal volgen en wat ze bekijken
  • Op welke social media kanalen ze tijd doorbrengen
  • Wat ze allemaal zien en wat ze hiervan vinden

Wees een voorbeeld

Zelf het goede voorbeeld geven mag absoluut niet worden onderschat. Zorg er daarom voor dat je zelf niet constant met je telefoon bezig bent en beperkt ook de tijd die je zelf doorbrengt op social media zoveel mogelijk.

Conclusie

Wanneer je kinderen social media gebruiken is het goed om hier als ouder toezicht op te houden. Met een goede ouderlijk toezicht app zoals mSpy voorkom je dat kinderen vooral de negatieve aspecten van social media ondervinden en kun je ze hier op een verantwoorde manier mee leren omgaan.



https://www.trending.nl/lifestyle/sociale-media-en-kinderen-bescherm-je-kind-online/