OM koopt tientallen ‘slimme’ camera’s


Het is voor het Openbaar Ministerie een doorn in het oog: appende bestuurders die telkens onder een boete uitkomen. Ze hebben om deze reden besloten om een reeks slimme camera’s aan te schaffen. Deze camera’s kunnen door de slimme software zien of een bestuurder een mobieltje in de hand heeft. De foto gaat linea recta naar het CJIB. De camera’s komen verspreid door het hele land te staan.

Slimme camera als wapen tegen appende bestuurders

Als je vaak al rijdend op je smartphone kijkt dan kun je vanaf nu maar beter uitkijken. Het Openbaar Ministerie is daar helemaal klaar mee, en heeft tientallen slimme camera’s aangeschaft om dit gedrag tegen te gaan. Ze kunnen 24 uur per dag op een traject controleren en zijn verplaatsbaar. Deze camera’s werken volautomatisch, dus agenten zijn niet meer nodig.

De camera’s hebben technologie die een mogelijke appende bestuurder herkent, en daarna (door de voorruit) een foto van de bestuurder maakt. Deze foto wordt daarna automatisch doorgestuurd naar het CJIB, waar een medewerker de foto analyseert en beslist of de bewuste bestuurder daadwerkelijk een mobiele telefoon in zijn of haar hand had. Mensen die bijvoorbeeld een kop koffie vast blijken te hebben gaan vrijuit.

Boete binnen enkele dagen op de mat

De komst van deze slimme camera’s was al langer gepland. Het OM heeft een jarenlange proef gedaan, die in 2021 ten einde kwam. Tijdens deze proef werden slimme camera’s ingezet, en dat werd een succes. Maar liefst 95 procent van de appende bestuurders werd succesvol bekeurt. De bestuurders komen niet met hun gezicht in beeld, en ook passagiers worden onherkenbaar gemaakt.

Bekijk ook:

Zoveel geld kost het als je ‘s nachts je ventilator aan laat staan

Tijdens de proef kregen 27.720 mensen een bekeuring voor het vasthouden van een smartphone tijdens het rijden op de mat. Deze bekeuring kost je op dit moment 380 euro. Als je door de slimme camera wordt bekeurd dan kun je deze boete binnen enkele dagen thuis verwachten. Het OM hoopt hiermee het aantal appende bestuurders terug te dringen. Het aantal ongevallen waarbij een appende bestuurder is betrokken blijft maar stijgen. Daarom treft het OM maatregelen zoals verhoogde boetes en de nu dus slimme camera’s.





https://www.trending.nl/nieuws/appende-bestuurders-boete-cjib/