Zo kom je van die hardnekkige social media-verslaving af


Het lijkt tegenwoordig wel alsof onze smartphone aan onze handen zit vastgeplakt. We zijn gek op social media, en maken vaak gebruik van meerdere platformen. Gezond is het niet. Het is bewezen dat social media zorgt voor depressies, concentratieproblemen, slaapstoornissen en schade aan het zelfbeeld. Het is dus uiterst verstandig om Facebook en Instagram soms even te laten voor wat het is, maar hoe doe je dat? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Stel een tijdslimiet in

Als je een tijdslimiet instelt dan beperk je de tijd dat je op social media zit. Als je dit structureel toepast dan zul je zien dat je na een tijdje een stuk beter in je vel zit. Je wordt rustiger, je kan helderder nadenken en maakt jezelf minder druk om de statussen van andere mensen op de socials. Leg je mobiele telefoon weg tijdens je werk, als je gaat slapen of tijdens andere activiteiten waarbij je die smartphone eigenlijk niet nodig hebt.

Bekijk ook:

Snoozen afleren: met deze 5 tips gaat het je lukken

Schakel je meldingen uit

Niets is vervelender dan continu gestoord worden, niet dan? Waarom zou je dan je meldingen op je mobiele telefoon en/of je computer aanzetten? Als de pop-ups en pings van Instagram maar binnen blijven komen, dan word je constant afgeleid. Dit heeft een negatief effect op je productiviteit, en het werkt stress in de hand.

social media

Pauze van social media

Het klinkt als een onmogelijke opgave, maar het is wel een hele goede keus: een lange pauze van social media. Als je een weekend of misschien een hele week geen social media gebruikt, dan kun je jezelf concentreren op andere (productievere) activiteiten. De wereld vergaat echt niet als je even niet op social media zit, die draait gewoon door. Het zal de eerste dagen wennen zijn, maar je zal uiteindelijk dankbaar zijn.

Vervang social media met iets anders

Als het je is gelukt om social media even links te laten liggen, dan kun je wat onrustiger worden, zeker in de eerste periode. Zoek een actieve vervangende activiteit die dat onrustige gevoel weg kan nemen. Mediteren is een goede, maar ook wandelen en een boek lezen werkt prima. Je kunt ook je vrienden in levende lijve een keer opzoeken, want die heb je ongetwijfeld vaker digitaal gesproken de laatste tijd.

Bekijk ook:

Zoveel geld kun je verdienen als influencer op Instagram

Zoek een expert

Als je echt niet van je social media-verslaving af kunt komen, maar dit wel heel graag wilt, dan kun je een expert raadplegen. Vrienden en familie kunnen helpen, maar staan ook erg dichtbij. Een psycholoog staat een stuk neutraler in het probleem, en kan goede hulp bieden. Schroom er dus niet voor om er een expert bij te halen als je het echt niet redt. Social media is leuk, maar dat moet het wel blijven.

social media expert



https://www.trending.nl/health/social-media-verslaving/