Waarom je met bouwmarktverf toch duurder uit bent – Wonen Trends


Stel je voor, je staat in de bouwmarkt, een regenboog van verfpotten rijst op uit de schappen voor je. Deze caleidoscoop van kleuren is overweldigend en je voelt je overrompeld. Maar je moet een keuze maken. Een keuze die de sfeer in je woonkamer voor de komende jaren zal bepalen. Een keuze die een stempel zal drukken op je huis, op je leven.

 

De prijskaartjes roepen ook hun eigen vragen op. De ene pot verf is opvallend goedkoper dan de andere. Je voelt je aangetrokken tot de lagere prijs, wie wil er nu niet besparen op een grote klus als deze? Maar er is ook dat knagende gevoel. Is goedkoop niet vaak duurkoop?

 

In dit artikel duiken we in de wereld van verf, ontrafelen we de mysteries achter de prijskaartjes en helpen we je om de juiste keuze te maken. Want je huis verdient het beste en jij verdient de waarheid. Is die goedkopere verf in de bouwmarkt echt een koopje? Of is de hogere prijs van een A-merk een investering die zich al heel snel terugbetaalt? Ontdek waarom bouwmarktverf duurder is dan een A-merk.

Het verhaal achter bouwmarkt verf

Het verleidelijke prijskaartje van bouwmarktverf kan als een lokroep werken. De gedachte dat we iets goeds kunnen krijgen voor een lage prijs, is een overtuiging die velen van ons graag koesteren. Maar net als een brood van lage kwaliteit dat ons misschien wel vult maar niet volledig en ons ook niet noodzakelijkerwijs voedt, heeft ook bouwmarktverf zijn verborgen kosten. Die goedkope verf kan ons nu misschien wel geld besparen, maar wat is het eindresultaat? Een lage dekkracht betekent meer lagen, meer werk en meer kosten. Je betaalt misschien de helft voor de verf, maar als je dan 3 potten nodig hebt, ben je alsnog duurder uit. En dat gebeurt vaker dan je denkt. En laten we het milieuaspect niet vergeten: vaak zijn goedkopere producten minder duurzaam en meer belastend voor onze planeet.

Duurzaamheid in verf

Duurzaamheid is een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het kopen van verf. A-merken zoals Sikkens zetten zich in voor het creëren van verf die minder schadelijk is voor het milieu. Het bedrijf, onderdeel van Akzo Nobel, streeft naar het verminderen van CO2-uitstoot en gebruikt duurzame energie in hun productieprocessen. Hoewel de initiële kosten van A-merkverf hoger zijn, leveren ze op de lange termijn besparingen op, zowel voor je portemonnee als voor de planeet. Alleen al die kennis laat die verf op je muur schitteren. 

De meerwaarde van een A-merk

Het kiezen voor een A-merk biedt meer voordelen dan alleen het eindresultaat. Het gaat om het hele pakket: het uitgebreide assortiment, de technische ondersteuning, de garanties en de snellere droogtijd. Het is net als het kiezen voor een biologisch brood boven een massaproductiebrood. De smaak, kwaliteit en de impact op de wereld maken het verschil.

De rol van verf in de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)

De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelen opgesteld door de Verenigde Naties om de wereld tot een betere plek te maken:

 1. Geen armoede: Uitroeien van armoede in al haar vormen en overal ter wereld.
 2. Geen honger: Beëindigen van honger, zorgen voor voedselzekerheid en bevorderen van duurzame landbouw.
 3. Goede gezondheid en welzijn: Garanderen van een gezond leven en bevorderen van welzijn voor iedereen, ongeacht de leeftijd.
 4. Kwaliteitsonderwijs: Verzekeren van toegankelijk en inclusief onderwijs van hoge kwaliteit en het bevorderen van levenslang leren voor iedereen.
 5. Gendergelijkheid: Bereiken van gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes.
 6. Schoon water en sanitair: Garanderen van beschikbaarheid en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen.
 7. Betaalbare en duurzame energie: Verzekeren van toegang tot betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.
 8. Waardig werk en economische groei: Bevorderen van duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen.
 9. Industrie, innovatie en infrastructuur: Opbouwen van veerkrachtige infrastructuur, bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisering en innovatie stimuleren.
 10. Ongelijkheid verminderen: Ongelijkheid binnen en tussen landen verminderen.
 11. Duurzame steden en gemeenschappen: Steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam maken.
 12. Verantwoorde consumptie en productie: Garanderen van duurzame consumptie- en productiepatronen.
 13. Klimaatactie: Dringende actie ondernemen om de gevolgen van klimaatverandering en haar impact te bestrijden.
 14. Leven in het water: Behoud en duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling.
 15. Leven op het land: Beschermen, herstellen en bevorderen van duurzaam gebruik van ecosystemen op het land, duurzaam bosbeheer, bestrijden van woestijnvorming en het stoppen en omkeren van landdegradatie en het verlies van biodiversiteit.
 16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten: Bevorderen van vreedzame en inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling, toegang tot justitie voor iedereen en het opbouwen van effectieve, verantwoordelijke en inclusieve instituties op alle niveaus.
 17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken: Versterken van de implementatiemiddelen en het revitaliseren van het wereldwijde partnerschap voor duurzame ontwikkeling.

Door te kiezen voor duurzame A-merkverf, draag je bij aan meerdere SDG’s zoals verantwoorde consumptie en productie (doel 12), klimaatactie (doel 13), en leven op het land (doel 15).

De echte kosten van verf

Bij het kiezen van verf, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs op het etiket. Hoewel bouwmarktverf op het eerste gezicht goedkoper lijkt, zijn de echte kosten, financieel, kwalitatief en milieutechnisch, vaak hoger. Door te investeren in duurzame, kwalitatieve verf van een A-merk, draag je niet alleen bij aan de duurzaamheid van je huis, maar ook aan een duurzamere wereld. https://vintagewonen.nl/wonen/waarom-je-met-bouwmarktverf-toch-duurder-uit-bent/