Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten of beelden van jezelf via je mobieltje. Iets wat met alle mogelijkheden op het internet tegenwoordig steeds meer gebeurt. Onlangs werd nog een groep jonge criminelen opgepakt die tientallen slachtoffers heeft afgeperst met naaktbeelden. Daar haalden ze volgens de politie een ton mee binnen.
Zorgwekkend
Het is verschrikkelijk dat deze jongens zo veel jongeren hebben kunnen chanteren. Daarnaast zijn er steeds meer zaken waar de politie mee bezig is, waarbij het gaat om ‘sextortion’, het afpersen met naaktbeelden. Nu is deze vorm van criminaliteit volgens het OM zorgwekkend, maar wat ook zorgwekkend is, is dat er zoveel jongeren zijn die de beelden versturen, zonder goed na te denken over de consequenties. Het gebeurt regelmatig dat beelden per ongeluk, of opzettelijk door worden gestuurd. Foto’s, filmpjes, of berichtjes komen bij anderen terecht en als ze een keer op het internet verspreid zijn, is het lastig ze helemaal uit te wissen.
Wees voorzichtig met wat je stuurt
Uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers (2017) blijkt dat 1 op de 8 jongeren in het eerste halfjaar van 2017 een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand heeft verstuurd. Sexting verbieden, of tegengaan zal weinig zin hebben. Het is iets wat in deze tijd gebeurd. Daarom is het belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. Ken de gevaren en risico’s en laat je vooral niet onder druk zetten. Ouders en professionals kunnen hier een grote rol in spelen door voorlichting te geven. Neem jongeren mee in wat wel en niet kan, en leer ze hun grens te bewaken.
Bekijk ook:
Statistieken straatintimidatie: kun je als vrouw nog veilig alleen over straat?
Gevolgen
Als het kwaad een keer geschied is, is dit moeilijk te verwerken voor een jongere. Gevoelens van schaamte ontstaan, en het kan zelfs leiden tot een depressie, een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of andere psychische problemen en stoornissen. Vaak willen jongeren niet meer naar school en zetten zich af tegen alles en iedereen. Óf ze kiezen de keerzijde, gaan mee in de verkeerde wereld en doen alsof dit normaal is. Jongeren kunnen ook gepest worden met de beelden, waardoor ze zich heel eenzaam gaan voelen. Het kan een leven helemaal veranderen.
Op Nji.nl. kunnen jongeren, ouders en professionals informatie vinden over het onderwerp sexting. Ben je in de problemen gekomen? Neem iemand in vertrouwen: je ouders, de vertrouwenspersoon op school of een leraar met wie je het goed kunt vinden. Of vraag anoniem om advies via www.meldknop.nl.
https://www.trending.nl/health/sexting-een-serieus-probleem-van-deze-tijd/