Ben je van plan om een huis te kopen, maar heb je je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je gebruik maken van een overbruggingshypotheek. Deze hypotheekvorm is bedoeld om, zoals de naam misschien al doet vermoeden, de periode tussen de verkoop van je oude huis en de aankoop van je nieuwe huis te overbruggen. In dit artikel leggen we uit wat deze hypotheek precies inhoudt, welk leenbedrag je kunt verwachten en met welke kosten je rekening moet houden.
Wat is een overbruggingshypotheek?
We noemden het net al even, maar de hypotheekvorm is bedoeld om de periode te overbruggen waarin je je oude huis nog niet verkocht hebt, maar al wel een nieuw huis gekocht hebt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, dus de kans is groot dat je overwaarde in je oude huis hebt zitten. Wil je de overwaarde kunnen gebruiken bij de aanschaf van je nieuwe huis, dan kun je gebruik maken van een overbruggingshypotheek.
Met deze hypotheekvorm kun je namelijk de overwaarde in je oude huis opnemen. Dat is een tijdelijke lening die je kunt gebruiken totdat de overwaarde van je oude huis beschikbaar komt. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om de financiering van je nieuwe huis rond te krijgen.
Hoeveel kun je lenen?
Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoeveel overwaarde je in je oude woning hebt zitten. Hoe groter de overwaarde, hoe meer je over het algemeen kunt lenen. Echter, er wordt ook gekeken naar je inkomen of spaargeld bij het bepalen van het maximale leenbedrag. Een overbruggingshypotheek sluit je tegelijkertijd af met een normale hypotheek, dus je moet de lasten van twee hypotheken kunnen betalen. Hiervoor moet je dus genoeg verdienen, of genoeg spaargeld hebben.
Wil je je overbruggingshypotheek berekenen, dan kun je hiervoor het beste de website van de hypotheekverstrekker raadplegen. Hier vind je een rekentool die je meer informatie kan geven. Kom je er in je eentje niet uit, dan kun je altijd een gesprek aanvragen met een medewerker.
Hoeveel kost het?
Na het bovenstaande gelezen te hebben, vraag je je misschien af hoeveel je kwijt bent aan een overbruggingskrediet. Als je kiest voor dit type lening, dan krijg je te maken met verschillende kosten. Allereerst heb je de (optionele) advieskosten die je betaalt voor een adviesgesprek met de bank. Daarnaast betaal je ook afsluitkosten op het moment dat je besluit om de hypotheek af te sluiten. Los daarvan moet je natuurlijk ook denken aan bijvoorbeeld taxatiekosten en notariskosten. Tenslotte heb je, net als bij alle andere leningen, te maken met de hypotheekrente. Gelukkig is die rente, net als de rente op een normale hypotheek, fiscaal aftrekbaar (zo lang de rente betrekking heeft op de eigenwoningschuld, uiteraard). Wel zo prettig!
https://www.trending.nl/living/dit-wil-je-weten-over-de-overbruggingshypotheek/